Katil Esad, dünyanın gözü önünde insanlık suçu işlemeye devam ediyor. Esad rejimin dün İdlib'e düzenlediği ve çoğu çocuk yaklaşık 100 insanı feci şekilde öldüren kimyasal saldırının ardından bu sabah saatlerinde de yeni hava saldırıları düzenlediği öğrenildi. Saldırıya ilişkin önemli bir açıklamada Sağlık Bakanı Recep Akdağ'dan geldi. Bakan Akdağ, Suriye'de İdlib'te dün düzenlenen saldırının bir kimyasal saldırı olduğuna dair ellerinde bulguların bulunduğunu söyleyerek, saldırıdan etkilenen yaklaşık 30 kişinin tedavi için Türkiye'ye getirildiğini belirtti. Akdağ, Erzurum'da gazetecilerin soruları üzerine saldırı ile ilgili olarak şunları söyledi: İdlib'te düzenlenen saldırının bir kimyasal saldırı olduğuna dair bizde bulgular mevcut. Dün itibariyle İdlib'ten yaklaşık 30 kişi tedavi için Türkiye'ye getirildi.
DSÖ 'SİNİR GAZI' DEDİ
Dünya Sağlık Örgütünden (DSÖ) yapılan yazılı açıklamada, Suriye'nin İdlib kentinde aralarında çocukların da bulunduğu 70'i aşkın kişinin ölmesine yol açan ve yüzlerce kişiyi etkileyen saldırıda yüksek düzeyde zehirli kimyasal kullanıldığına yönelik raporlar nedeniyle örgütün alarm durumunda oluğu bildirildi.
DSÖ, bu son saldırının, 2013 yılında Suriye'nin Guta şehrindeki saldırıdan sonra en dehşet verici kimyasal saldırı olduğunu belirtti.
Açıklamada, İdlib'de bu sabah da yüksek düzeyde kimyasal silah kullanıldığının rapor edildiği ve bölgedeki hastanelerin kapasitesinin sınırlı olduğu kaydedildi. Örgüt, hastanelerin saldırılar nedeniyle faaliyetlerine devam edemediğini ve hastaların Türkiye'ye gönderildiğini de açıkladı.
İdlib'deki kimyasal silah saldırısı sonrasında yaşanan ölümleri akut solunum yetersizliğine bağlayan açıklamada, "Bazı vakaların, sinir gazı içeren organik fosfora maruz kaldığını gösteren bulgular var." ifadesi kullanıldı.
BMGK'NIN İDLİB TASARISI ÜYELERE DAĞITILDI
ABD, İngiltere ve Fransa, Esad rejiminin İdlib'de düzenlediği kimyasal silah saldırısını kınayan ve sorumluların bulunması için soruşturma açılmasını isteyen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) karar tasarısını hazırlayarak üyelere dağıttı.
BMGK, saldırının duyulmasının ardından İngiltere ve Fransa'nın talebiyle konuyu görüşmek için bugün TSİ 17.00'de toplanma kararı almıştı.
Toplantı öncesi ABD'nin BM Daimi Temsilciliğinden yapılan açıklamada ABD, Fransa ve İngiltere'nin ortak karar tasarısı hazırlayarak tüm üyelere dağıttığı bildirildi.
"DSÖ YA DA AF ÖRGÜTLERİ OTOPSİYE KATILSIN"
Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Esad rejiminin kimyasal saldırısıyla ilgili açıklamasında, "Yaralılar Reyhanlı'da hastanemize getirildi, orada tedavi ediliyorlar. Tabii ki çok teknik şartlar gerekiyor çünkü kimyasal, biyolojik ve nükleer silahlarla yapılan faaliyetlerin hem başkalarına sirayet etmesi bakımından hem onların tedavileri bakımından. 3 kişi öldü, bunlardan birinin otopsisine talimat verdim. Dünya Sağlık Örgütü'nün ya da af örgütlerinin de otopsiye katılmasını istedim" dedi.