Çarpışma testlerinde kullanılan mankenler mühendislerin arkadaşı olmuş. Onlar için takma isimler bile düşünülmüş. Ancak mankenlerin ömürleri, sadece 20 testle sınırlı kalıyor
Belki sizinle yüzyüze diyalog kuramıyorlar ama araç güvenliği için gerekli her türlü önlemi çok açık bir şekilde söylüyorlar. Crash test mankenlerinden bahsediyoruz, çok şey bilen ancak konuşamayan mankenler... Örneğin Toyota'nın kaza testi mankenleri, şirketin güvenlik konusunda en büyük yardımcıları olarak kabul ediliyor. Üniformaları ve siyah ayakkabıları ile cesurca birçok tehlikeli deneye katılan mankenler ancak vücutları tamir edilemez hale geldiğinde emekli olabiliyor. Sadık ve şikayet etmeyen kaza testi mankenleri, şirketin ilgili bölümünde görev yapan 300 personel tarafından öyle bir kabul görmüş ki, çalışanlar mankenlere takma ad bile bulmuşlar.
Bir de konuşsalar! Hatta mankenler için yıllık bile tutulduğundan bahsediliyor. Toyota'nın güvenlik araştırma uzmanı Kenji Ogata, mankenleri iş arkadaşları olarak tanımlıyor. 1.90'lık erkek bir sürücüyü, 1.50 uzunluğunda bayan bir sürücüyü, 10 yaşındaki bir çocuğu ya da hamile bir sürücünün yerini alan mankenler, yılda ortalama 20 kaza testi yapıyorlar. Üzerlerine 100'den fazla sensör yerleştirilen mankenler, çarpışma sırasında insan vucudunun alabileceği darbeleri ve güvenlik önlemlerini ölçüyor. Ogata, "Testlerde insanların yerini alan mankenlerin konuşabilseler, ilk söyleyecekleri şey herhalde yüksek hızda çarpışmanın nasıl bir şey duygu olurdu" diyor. Ogata ve güvenlik mühendislerinden oluşan ekibi bu yüzden yeni bir güvenlik teknolojisi geliştiriyor. Günümüz teknolojileri sayesinde 50 kilometre hızın altındaki çarpışmalardan sağ olarak kurtulabiliyoruz. Fakat sürücülerin yaklaşan bir tehlike öncesi hemen harekete geçmeleri mümkün olmuyor. İşte bu noktada Toyota çarpışma anındaki gelebilecek zararları minimuma indirmeyi planlıyor. Toyota'nın geliştirdiği bu sistemde radarlar, aracın izlediği yol üzerindeki nesneleri belirleyerek, çarpışma riskini hesaplıyor. Aracın önünde tespit edilen başka bir araç veya nesnenin bir sonraki zaman diliminde alabileceği pozisyon belirlenirken, çarpışma riskinin oranına göre aracın emniyet sistemleri aktif hale geliyor. Ayrıca çarpışma esnasında aracın hızını da düşüren sistem, sürücünün fren pedalına basmasıyla fren üzerindeki baskısını artırıyor.
1 milyon dolarlık manken Son yılları kapsayan bir araştırma Japonya'da 10 bin kişinin trafik kazalarında hayatını kaybettiğini gösteriyor. Bu rakam Avrupa ülkelerinde 40 bine, ABD'de ise 50 binin üstüne çıkıyor. Kazaların oluş sebeplerinin çoğunlukla insan, yol ve otomobilden kaynaklanan hatalar olduğunu belirten Ogata, Toyota'nın 5 milyon 870 bin adet üretim hedefi olduğunu ve bu yüzden yılda 1000 kaza testi gerçekleştirdiklerini ifade ediyor. Bu testlerde kullanılan mankenlerin maliyetlerinin ise 1 milyon dolar civarında olduğunu söyleyen Ogata, hiçbir tutarın insan hayatı kadar önemli olmadığını da vurguluyor.