Renkleri ve şekilleri ile birçok farklı balık türünden bahsetmek mümkündür. Bazı türler yenebilen ve ekonomik değeri olan canlılardır. Bazıları ise tamamen süs balığı olarak akvaryumlarda yaşam alanlarını neşelendiren türlerdir. Bunun yanında suyun altında bilinmeyen daha birçok balık türünden bahsetmek mümkündür.
Balık cinsleri yaşadıkları su ortamına göre farklı özelliklere sahip olabilirler. Sağlıklı yaşam açısından tüketilmesi gerekli olan balıklar konusunda Türkiye son derece şanslı bir ülkedir. 3 tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye'de birçok farklı balık bulunuyor.
Balık türlerinin %98 oranı suda yaşayan canlılardır. Geri kalan %2 kısım ise hem karada hem de denizde yaşayan türlerdir. Yaklaşık olarak 15 binden fazla balık türünden bahsedilebilir. Türkiye'de ise bunların 384 farklı türü yaşamaktadır.
Balıklar beş farklı kategoride incelenebilirler. Bunlar içerisinde ilk sırada gelen kategoriler kıkırdaklı balıklardır. Bunların yanında kemikli balıklar da önemli bir kategoriyi oluşturuyor. Akciğerli ve fosil olan balık türleri de bilinenler arasındadır. Denizlerde ve okyanuslarda geniş bir yaşam alanı bulan balıklar içerisinde en az bilinenleri ise çenesiz balık türleridir.
Denizde yaşayan birçok balık türünden bahsetmek mümkün olabilir. En bilinen balık türleri arasında şunlar yer alır:
Bunların dışında palamut, sardalya, sazan, uskumru gibi birçok balık türünden daha bahsedilebilir.
Balıklar yaşadıkları çevreye göre sınıflandırıldıkları gibi fiziksel özelliklerine göre de sınıflandırılabilirler. Yenilebilen balıklar da bu sınıflandırmaya tabi olan balıklardır. Yaşadıkları alanlara göre dip balıkları, yüzey balıkları, tatlı su balıkları yanında çiftlik balıkları olmak üzere 4 farklı kategoriye ayrılırlar.
Yağ oranlarına göre sınıflandırıldıklarında ise beyaz etli balıklar ve siyah etli balıklar şeklinde bir ayrıma tabi tutulurlar. Barbunya, levrek, fener, kalkan beyaz etli balık türleri arasında yer alır. istavrit, uskumru, sardalya gibi balıklar ise siyah etli balıklar arasında bulunur.
Etlerin yapısına göre ise narin, orta sıkı ve sıkı şeklinde bir gruplandırma yapılır. Bunun yanında pul yapılarına göre pullu balıklar ve pulsuz balıklardan bahsetmek mümkün olabilir. Vücut yapılarına göre balıklar yassı ve yuvarlak balık grupları bulunur. Suda yatay şekilde yüzen balıklar yassı balıklardır. Yuvarlak olanların ise dikey bir yüzme şekilleri bulunur.