Papatyagiller familyasındaki bitkilerinin ortak adı olarak kullanılan papatya, Orta Avrupa'da yetiştirilen bir çiçektir. 50'den fazla türü bulunan papatya, Türkiye'de sarı ve beyazın eşsiz görünümünden meydana gelen İzmir papatyası türüyle tanınır. Kolay yetiştirilebilen bir çiçek olup 2-3 günde bir sulanarak sağlıklı kalabilir.
Ilıman, Akdeniz iklim alanlarıyla özdeşleşen, doğayı ihtişamlı görünümüyle güzelleştirilen papatya; evde yetiştirilmeye uygun bir bitkidir. Özellikle cam ve balkon kenarlarını süslemek, hoş göstermek amacıyla yetiştirilir.
Yetiştirilmek amacıyla düzenli olarak suya gereksinim duyar. Sulama işlemine ilk olarak ekileceği toprağın nemlendirmesini sağlamakla başlamakta fayda vardır. Canlı kalabilmesi için toprağının kuru olmaması, yeterli nem düzeyini taşıması elzemdir.
Dikildikten sonra ise sulama bu ölçüte bağlı olarak yapılmalıdır. Düzenli aralıklarla toprağın nem oranı kontrol edilip gerekli su takviyesi sağlanmalıdır. Bu doğrultuda toprağın kurumaması için genellikle 2 ya da 3 günde bir sulama yapmanız tercih edilir.
Papatya, sıcağı seven bir bitkidir. Bunun için düzenli olarak güneş ışınlarıyla temas sağlaması gerekir. Evde yetiştiricilik yapıldığında eğer kapalı ortam tercih edilirse veya açık ortamda güneş ışığı almayan bir alana yerleştirilirse çiçek solabilir.
Solmanın önüne geçmek için çiçeği balkonunuzda konumlandırarak günlük minimum 5 saat güneş ışığıyla temas etmesini sağlayabilirsiniz. Çiçeğin solmasına neden olacak bir diğer durum gerekli zamanda su takviyesi sağlanmamasıdır. Düzenli aralıklarla çiçeği sulayarak solmanın önüne geçebilirsiniz.
Papatya uygun ortamda yetiştirilmediğinde veya düzenli olarak bakımı sağlanmadığında solabilir. Bu durumda çiçeği yapraklarını yeniden canlandırmak için birtakım çözümlere başvurabilirsiniz.
Başvurabileceğiniz yöntemlerden birisini buz ve sıcak su yöntemi oluşturur. İşlem çiçeğin köküne öncelikle buz koyarak ardından da üzerine sıcak su ilave ederek gerçekleştirilir. Bir diğer yöntem ise solan yaprakları budama yöntemidir. Bu yöntem sayesinde çiçeğin gövdesinde yeni yapraklar çıkması sonucu çiçek canlanabilir.
Papatya, bahar ayı çiçeğidir. Genellikle ilkbaharda veya sonbaharda yetiştirilir. Tohumunun ekimi sağlandıktan sonra genellikle 15 gün içerisinde filizlenir. 2 yıl içerisinde maksimum verimine ulaşıp saksıda yeni papatyaların türemesini sağlamasını sağlar. Yeni türeyen papatyaları bir başka saksıya alıp büyütmeniz mümkündür. Böylece papatyaları çoğaltarak yaşam alanlarınızı renklendirebilirsiniz.