Bilimsel adı Hydrangea macrophylla olan Ortanca; 70'den fazla türüyle Asya ve Avrupa'nın yerel bitkilerinden biri olarak kabul edilir. Düzenli su takviyesi isteyen çiçeğin su gereksinimi yetiştiği ortama göre değişebilir. Özellikle yaz günlerinde haftada iki kez sulanması gerekirken kışın da su gereksiniminin aksatılmaması gerekir.
Dünyanın birçok alanında yetişme imkânı bulan Ortanca, Türkiye'de de uygun koşullar sağlandığı takdirde yaşamın içerisinde aktif rol oynamaya devam edebilir. Çiçeğin yaşama tutunabilmesi için temel koşullardan birisini su gereksinimi karşılamak oluşturur.
İklim koşulları çerçevesinde yazları haftada 2 kez, kışları ise 1 kez şeklinde sulama rutini oluşturmak çiçeğin bakımı için idealdir.
Ortanca birçok çiçek türü gibi su vasıtasıyla can bulan, düzenli su takviyesiyle sağlıklı biçimini koruyabilen bir bitkidir. Bunun için hava koşullarına bağlı olarak düzenli olarak sulanması gerekir. Haftalık olarak suya gereksinim duyan çiçek yaz aylarında daha fazla suya ihtiyaç duyarken kış aylarından daha ihtiyaç duyar.
Gerekli bakım ve sulama rutinleri takip edilmediğinde çiçekte solma meydana gelir. Bunun yanı sıra çiçeklerin kesilmesi durumunda da solma sık görülen bir durum olarak ortaya çıkar. Bu durumda geniş yüzey alanına sahip olan yapraklar kolayca solmaya başlar.
Düzenli olarak sulanmaya gereksinim duyan çiçek, belirli unsurlara dikkat edilerek sulanmalıdır. Takviye edilen suyun çiçeğin birçok bölümüne ulaşması oldukça önem arz eder.
Bitkinin gün ve saat olarak birebir aynı rutinlerle, aynı su miktarını barındıran kapla sulanması da oldukça önemlidir. Ayrıca sulama sonrası saksı tabanında su kalmamasına da özen gösterilmelidir.
Gerekli bakım işlemleri gerçekleştirilmediğinde ortanca çiçeği kuruyabilir. Kuruyan çiçeği yeniden eski formuna kavuşturmak mümkündür. Bunun öncelikle çiçeğin sapı öncelikle sıcak suyla temas ettirilmelidir. Ardından bu işlem yaprakların tümüne, hiçbiri atlamadan, sırayla uygulanmalıdır.
Ortanca çiçeği, doğrudan güneş ışığına gereksinim duymadan yaşama tutunabilir. Bu açıdan güneşe bağımlı değildir. Güneş ışığıyla temas etmesi durumunda da herhangi bir sorun meydana gelmez. Dolaylı, yapay, ışıklardan beslenerek de yaşama tutunabilen çiçeğin ortalama hava sıcaklığına, 14-15 derece, sahip bir ortamda yetiştirilmesi uygundur.