Yaşam içerisinde farklı lezzetler deneyimlemek amacıyla çeşitli besinlerle birlikte ya da tek başına tüketilebilen ve besin değeri oldukça yüksek olan mısır; çok nemli iklim bölgelerinde yetişebilen bir bitki türüdür. Yağışın bol olduğu alanlarda ek sulamaya gereksinim duyulmadan yetiştirilebilir. Sulama yapılması gerektiğinde dönemsel olarak süt olum devresine kadar işlem gerçekleştirilebilmektedir.
Mısır; tohumdan ürün vermeye giden süreçte her daim neme ihtiyaç duyan bir bitki çeşididir. Bunun için mısırın ekili olduğu toprağın daima nemli tutulması gerekir. Eğer Karadeniz Bölgesi gibi düzenli yağış alan bir bölgede yetiştiricilik yapılıyorsa ideal nem oranı doğal olarak sağlanır. Yağışın yetersiz kaldığı alanlarda veya dönemlerde ise 1-2 günde bir mutlaka mısır sulanmalıdır.
Mısırın yetiştirilmesi için ek sulama işlemi gerekli olduğunda sulama faaliyetleri için belirli dönemler öne çıkar. Birinci sulama ara çapa işlemi sonrası mısırın boyutunun 10-15 cm uzandığı dönemde yapılır.
İkinci sulama boğaz doldurma işleminden sonra gerçekleştirilirken üçüncü sulama mısırın tepe püskülünün çıkmasından önce gerçekleştirilir. Dördüncü ve son sulama ise süt olum devresi gerçekleştirilmektedir.
Mısır yetiştiriciliğinde tohum, filiz verme, gelişme ve sonuç verme sürecinin sonunda ortaya çıkan koçan olarak nitelenir. Bir tohumdan ortaya çıkan tek bir bitkiden birden fazla koçan elde etmek mümkündür. Bitkinin yapısına bağlı olmakla birlikte lezzetli yemekler elde etmek için kullanılan koçanlar, bir bitkiden 1-2 adet elde edilebilir.
Mısır, tohumdan ürün verme sürecine ulaşmak için uzun süreçlerden geçer. Dikildikten 1 ay sonra mısırın ilk çimlenme belirtileri toprağın üzerinde görülebilir. Uygun koşullar sağlandığı takdirde mısırın olgunlaşması sonucu hasat dikimden 90-130 gün geçtikten yapılabilir.
Mısır, yüksek oranda (%96) yabancı döllerden meydana gelen bir bitki olarak değerlendirilir. Erkek ve dişi çiçek olmak üzere iki çiçek türünü üzerinde barındırır. Erkek çiçekler, tepe püskülü olarak adlandırılırken dişi çiçekler koçan püskülü olarak nitelenir. Tepe püskülünün ortaya çıkışı, koçan püskülünden 1-3 gün önce başlayıp 7-10 gün içerisinde tamamlanır.