Pek çok türü bulunsa da genellikle dikenli ve yeşil görünümleriyle zihinlere kazınan kaktüs bitkisi; 1500'den fazla türde ve 100'den fazla cinse sahiptir. Uzun süre su muhafaza edebilen gövdeleri sayesinde dünyanın en sıcak ortamlarında bile yaşama tutunabilen kaktüsler, sık olarak suya gereksinim duymaz.
Çöl bitkisi olarak zihinlere kazınan çiçeklerden biri olan kaktüs, bugün evlerde yetiştirilmek için sıkça tercih edilen çiçek türlerinin başında gelir. Her ne kadar suyla barışık olmayan bir çiçek olarak tanınmasa da evde kaktüs yetiştirirken belirli zamanlarda sulama yapmak gerekir. İlkbahar, yaz ve sonbahar mevsimlerinde sulama düzeni haftada 1 olacak şekildedir.
Kurak alanlarda rahatlıkla yetişebilen dolayısıyla yoğun güneş ışığının etkisinde kalan kaktüs, güneşle oldukça barışıktır. Bunun evde kaktüs yetiştirirken çiçeği mutlaka güneşle temas etmesi gereken bir alana yerleştirmelisiniz. Uzun süre sıcağa maruz kalması olumsuz etkide bulunmaz.
Kaktüs yetiştirilirken ilkbahar, yaz ve güz mevsimlerinde haftada bir olarak düzenli sulama yapmak gerekir. Kış aylarında ise uzun güncel boyunca kaktüs suya gereksinim duymaz. Bu açıdan 3 ay boyunca susuz olarak canlı kalabilir.
Kaktüs bakımı verimli gelişim sağlama açısından oldukça önemlidir. Bakım sırasında sulama işlemlerinde aynı rutinlerde aynı ölçüde sulama yapmaya özen göstermek gerekir.
Verimli gelişim amacıyla kaktüsün toprağına gerekli mineral ve vitamin desteğinin sağlanması da önemlidir. Sıcağı seven türde bir çiçek olduğu için kış aylarında yeterli sıcaklığın mevcut olduğu ortamlarda tutulması da oldukça önemlidir.
Ekim işleminden sonra verimli gelişim için düzenli sulama ve kontrol işlemini ihmal etmemelisiniz. Ayrıca gelişim döneminden sonra 5-6 yılda bir saksı değişimini de ihmal etmemelisiniz.
Gelişim sağlayan kaktüsünüz saksı içerisinde köklere ayrılır. Bu kökleri alıp başka saksılara ekerek kaktüsünüzün çoğalmasını sağlayabilirsiniz. Bu işlemi çoğunlukla sıcak aylarda gerçekleştirirseniz daha verimli çoğaltma sonuçları alabilirsiniz.