Patlıcangiller familyasına ait olan domates, anavatanı Amerika olan kırmızı bir meyvedir. Amerika'dan dünyaya yayılan domates, bugün başta Asya ve Avrupa olmak üzere birçok ülkede düzenli sulanarak yetiştirilebilmektedir. Gün ışığını seven bir meyve olup 3 günlük aralıklarla sulanarak yetiştirilebilmektedir.
Vitamin ve mineral yönünden zengin bir meyve olan domates, evlerde veya herhangi bir dış alanda yetiştirilebilir. Sıcak havayı seven olan domates genellikle yaz aylarında güneş ışığıyla birlikte olgunlaşır. Olgunlaşması için bir diğer etken sudur. Düzenli olarak sulanması gereken aralık genellikle 3 gün olarak kabul edilir. Bu aralıklı sulama domatesin rutin gereksinimini karşılamak için yeterlidir.
Geniş bir ekim alanı potansiyeline sahip olan domates tercih edildiği takdirde evlerde pencere kenarlarında, balkonlarda saksı içerisinde yetiştirilebilir. Saksıda yetiştirilmesi tercih edilirse işe derin bir saksı seçimiyle başlamak gerekir. Ardından derin saksının üçte birlik kısmı bahçeden alınan toprakla doldurularak domates fidesinin ekimi gerçekleştirilmelidir.
Açık tarlada veya bahçede toprak yetiştiriciliği için temel nokta doğru toprak seçimidir. Eğer yetiştirme süresini en kısa sürede ve verimli tamamlamak isterseniz yumuşak yapılı bir toprağa yönelmenizde fayda vardır. Bu sayede ekstra sulamaya gereksinim duymazsınız. Bu alanlarda yetiştiricilik yaparken verimi artıracak bir diğer unsur domates için toprakta derin bir alan açarak dikim işlemini sağlamaktır. Böylece gelişim sırasında gerekli gübre ve toprak takviyesi yapmanız kolaylaşır.
Püf noktalara dikkat ettiğiniz takdirde yıl boyunca 5 veya altı kez domates hasadı gerçekleştirmeniz mümkündür. Eğer sıcak bir iklime sahip açık alana ekim sağlayıp, düzenli sulama gerçekleştirirseniz yıl boyunca iki veya iki buçuk ayda bir meyve almanız mümkün olabilir.
Ekim sonrasında gelişim aşamasında hafif adımlarla gübreleme işlemiyle karışık olarak toprak takviyesi sağlamak gerekir. Yetiştirme aşamasında çeşitli yararlı ilaçlar da domates bakımında önemlidir. Bu sayede meyvede görülebilecek hastalıkların önüne geçilebilir. Süreç boyunca sulama işleminin aksatılmaması da temel bakım için elzemdir.
Standart olarak belirlenen gereksinimi ekildiği toprağın durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Toprağın yumuşak yapılı, su geçirme özellikli olduğu durumda genellikle sık sulama gerekmez. Kumlu ve killi bir toprak söz konusu olduğunda ise su geçirme niteliği az olduğundan dolayı daha sık sulama yapmak gerekebilir.