Cevizgiller familyasının ayırıcı niteliği olan tek tüysü yapı taşıyan yaprakların karşılıklı dizilişlerini taşıyan bitkiler, ceviz ismi altında toplanır. Ceviz ağacı, geniş bir coğrafyada yetişme imkanına sahiptir. Gelişmek için düzenli sulamaya gereksinim duymayan ceviz ağacı, mevsimlik yağışlardan aldığı kaynaklarla ürün verebilmektedir.
Ceviz ağacı, geniş bahçelerde yetiştirilebilen türde bir ağaçtır. Fidan olarak dikildikten büyümesi zaman alır. Yıllar içerisinde boyu 25 ile 40 arasındaki uzunluğa ulaşabilir. Genellikle bahar aylarında dikilen ceviz ağacı, tercih edildiği takdirde yılın 12 ayında da dikilebilir.
Dikilmesi ve kökünün sağlama atılması için 1-2 m derinliğinde çukur açılması gerekir. Ardından fidan çukura yerleştirilip üzeri toprakla örtülür. Bu aşamadan sonra can suyuyla yaşama tutunur. Fakat uzun süreçte düzenli sulamaya gereksinim duymaz.
Ceviz ağacı çok su istemeyen bir ağaç türüdür. İlk aylarda düzenli olarak sulanması tercih edilebilir. Bunun dışında rutin aralıklarla özel olarak sulanması gerekmez. Bahçede yetiştiği için genellikle mevsimlik yağışlar, ağacın meyve vermek için gereksinim duyduğu suyu karşılayabilir. Yağışın yeterli olmadığı yıllarda ise mayıs ayından başlanarak özellikle sıcak aylar için sulama faaliyeti planlanabilir.
Ceviz dikiminden sonra düzenli olarak bakım sağlamak önemlidir. Özellikle ilk yıllarda bakım sağlanarak cevizin gelişimi için gerekli işlemler yapılmalıdır. Bu amaçla budama ve ilaçlama faaliyetleri önemli rol oynar.
Ağacın diğer dallarının gelişimine engel olan veya verimsiz olan dallar için budama yöntemi uygulanabilir. Bu sayede ağacın gövdesinde yeni dallar yeşerip gelişim hızlanabilir. Bir diğer dikkat edilmesi gereken noktayı ortaya çıkabilecek çeşitli hastalıklar oluşturur. Bunlar için özel olarak üretilen ilaçlara başvurarak hastalıkların önüne geçebilirsiniz.
Ceviz ağacı uzun süreçte suya aşırı gereksinim duymaz. Yeni ekildiğinde ise mutlaka suya ihtiyacı olur. Toprağı iyice nemlendirecek düzeyde can suyu takviyesi ilk aşamada yapılmalıdır. Böylece ağacın kökleri ilk aşamada gelişim için gerekli kaynağı pratik alabilir. Can suyundan sonra özellikle ilk aylarda düzenli sulama yapmak da ağacın gelişimi için faydalıdır.
Cevizde sulama özellikle kuraklığın hâkim olduğu zaman dilimlerinde gelişimi hızlandırmak için gereklidir. Sulamayla birlikte dikim sonrası düzenli gübreleme işlemi de gelişimi etkileyebilir.
Dikim işlemi sonrasında fidan dibine güneşte yanmış organik gübre ilave ederek, ağacın fidanının beslenmesini sağlayıp gelişim hızlandırılabilir. Bu yollar izlendiği takdirde ceviz ağacının yıl içerisinde bir veya iki kez meyve vermesi sağlanabilmektedir.