4G teorik olarak minimum 100 megabit üstü mobil internet hızlarını hedeflese de asıl önemli katkısı interneti olası darboğazdan kurtaracak yeni nesil bir teknoloji olması. Ekonomide büyüme hedefi çizen bir ülke için 4G sadece mobil interneti değil, baz istasyonlarını fiber ağlarla bağlama zorunluluğu getiriyor. İnternet hızının artmasıyla ekonomik büyüme arasında artık doğrudan bir bağlantı var. İstanbul'un önemli bir finans merkezine dönüşme iddiası, büyük şehirlerde artan mobil internet kullanımını karşılayabilmek için 3G teknolojisi tek başına yeterli olmuyor. Artan akıllı telefon sayısı her yıl olduğu gibi özellikle 2014'te toplam internet kullanımını büyük ölçüde artırdı. Türkiye yine akıllı telefon kullanımı en hızlı büyüyen ülkeler arasında yer aldı.
AKILLI ŞEHİR İÇİN ŞART
Şehirlerde artan fiber optik kablo yatırımları için 4G lisanslarından elde edilen gelir büyük önem taşıyor. Fiber altyapı 4G mobil internetin kalbi haline gelirken akıllı şehir uygulamaları için de olmazsa olmaz bir altyapı dönüşümü sağlayacak. Mobil internet hızını artırma hedefi için 4G teknolojisinin kalbinde fiber ağlarla bağlanmış baz istasyonları var. Bu yüzden 3 operatör arasındaki fiber düğümün çözülmesi şart. Yatırımların atıl durumda kalmaması için getirilen fiber sorgulama zorunluluğu yatırımları yavaşlatınca belediyeler, bakanlık ve firmalar hızlı dönüşüm için birlikte karar alacak.
TELEFONLAR HAZIR
Neredeyse 2011'den bu yana yeni çıkan akıllı telefonların önemli bölümü 4G uyumlu olarak pazara sunuluyor. Pazarda hali hazırda kullanılan telefonların önemli bir bölümü zaten 4G teknolojisini destekliyor. Üstelik yerli telefon markalarının hepsi 4G telefonlar konusunda adım attı. Vestel, Casper, General Mobile ve Escort Joye yerli katma değere sahip akıllı telefonları pazara sundu. IDC Türkiye tahminlerine göre 2015 yılında satılacak mobil cihazların yüzde 30'dan fazlasının yerli akıllı telefonlardan oluşması bekleniyor. Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi büyük şehirlerde artan video paylaşımı operatörlerin hem çeyrek gelirlerine hem de tüketim istatistiklerine de yansıyor.
LİSANS GELİRLERİ FİBER YATIRIMI ARTIRACAK
Hazine fiber yatırımı için gerekli hamleyi 4G lisanlarıyla yapmayı istiyor. Özellikle belediyelerin fiber dönüşüme gelir değil, hizmet yatırımı olarak bakması şart. Fiber yatırımı olan bölgelerde inşaat yatırımları da değerleniyor.
HÜKÜMET "FİBER ZİRVE" DÜZENLEDİ
Sabah Ekonomi'ye demeç veren 3 mobil operatörün tepe yöneticileri Türkiye'nin 4G ve fiber altyapı konusunda daha hızlı adım atması gerektiğini ortaya koymuştu. Hükümet de geçtiğimiz yılın sonunda Ankara'da önemli bir fiber zirve düzenledi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Kalkınma ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ve bakanlık bürokratları telekom operatörlerinin tepe yöneticileriyle bir araya geldi. Fiber yatırımlar konusunda son durum masaya yatırılarak kamu, özel ve belediye yatırımlarının hızlandırılması için öneriler toplandı. Yöneticiler toplantıdan memnun ayrıldığını ifade etti.
CİLİV'E TEŞEKKÜR ÖDÜLÜ
Bilişim Muhabirleri Derneği, Turkcell Genel Müdürlüğü görevinden ayrılan Süreyya Ciliv'e Türkiye'de internet kullanımına yaptığı katkıdan dolayı teşekkür plaketi verdi. Ödül töreninde konuşan Ciliv, "Ekip arkadaşlarımla birlikte Türkiye'nin geleceğine yönelik adım attık. Geleceği doğru okuyarak başarılı olduk. Dünya 'krizde fiber yatırımı yapılır mı' derken, biz 3G ve fiber internet altyapısına yatırıma devam ettik. Bunun karşılığını da gördük. Göreve atandığım andan ayrılana kadar geçen sürede ekip arkadaşlarımla birlikte şirketin değerini yaklaşık 20 milyar TL artırdık. Turkcell'de 8 yılı aşan görevim hayatımın en mutlu çalışma dönemiydi" diye konuştu.