Türkiye'nin en iyi haber sitesi
KEREM ALKİN

Geleceğin kıtası ‘Afrika’

Dünyanın en hızlı büyüyen ilk 20 ülkesinin 11'ine ev sahipliği yapıyor Afrika kıtası. Dünya nüfusunun 7.2 milyara ulaştığı 2013'te, dünyanın en yüksek nüfusuna sahip ülkeler arasında Nijerya 7. sırada yer alırken, 2050'de 9.6 milyara ulaşması beklenen dünya nüfusu içinde, Nijerya 400 milyonu geçecek nüfusu ile 3. sıraya oturacak ve dünyanın en yüksek nüfusa sahip ilk 10 ülkesi sıralamasına, 200 milyona ulaşacağı beklenen nüfusu ile 9. sırada Etiyopya da girecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Başbakan olduğu dönemden başlayarak gerçekleştirdiği çok sayıda Afrika seyahati, nüfus büyüklüğü, ekonomik potansiyeli ve stratejik önemi tartışılmaz bir kıtada, Türkiye'nin ekonomik, siyasi ve güvenlik bazlı ilişkilerini perçinlemek adına hayati önem arz etmekte. 2010 ile 2025 arası, Güneydoğu Asya dünya ekonomisine üretici ve tüketici olarak 515 milyon yeni nüfus kazandırırken, Sahra Altı Afrikası ise 386 milyon yeni nüfus kazandıracak.
Afrika Kıtası, yılda 600 milyar dolar harcayan bir milyar tüketici; her yıl yüzde 5 düzeyinde gözlenen ekonomik büyüme performansı ve küresel ölçekte en hızlı gelişen orta sınıfa sahip olma özelliği ile öne çıkıyor. Başta tarımsal üretim olmak üzere, daha yüksek katma değer üretme potansiyeline sahip Afrika Kıtası'nın toprakları, dünyanın henüz işlenmemiş topraklarının yüzde 60'ını temsil etmekte. Buraya kadar ifade ettiğim rakamlar, dünyanın oturmuş, gelişme göstermiş kıtalarının artık hayallerinde bile göremeyecekleri rakamlar. Başta Birleşmiş Milletler raporları, Tanzanya, Zambiya ve Angola gibi önde gelen Afrika ülkelerinde gerçekleşen ve gerçekleşecek olan hammadde yatırımları, Afrika'nın kalkınmasına öyle bir katkı sağlayacak ki, önümüzdeki beş yıl içinde dünyanın en hızlı gelişen 10 ekonomik gücünden 7'sinin Afrika Kıtası'nda olması bekleniyor.
Çin, Hindistan ve Brezilya bu potansiyelin nasıl farkındaysa, Türkiye de farkında.
Bu nedenle, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde, 'kapsayıcı' bir yaklaşımla, Türkiye'nin bilgi ve birikimlerini Afrika'nın kalkınmasına sunmak üzere, kritik ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Türkiye, Afrika Kıtası'nı çeşitli ülkeler ile arasında bir mücadele alanı olarak değil, Afrika ülkeleri ile 'ortak bir gelecek' oluşturacağı, büyük bir potansiyele sahip bir kıta olarak görüyor.
Gelecekte, dünya nüfusunun tarım ve gıda ürünü ihtiyacını karşılamak üzere, 1 trilyon dolarlık bir üretim gerçekleştireceğinden söz ettiğimiz bir kıta, Afrika. Geleceğin dünyasında, küresel ekonomi-politik dengeler üzerinde önemli bir etkisi olacak Afrika'da Türkiye'nin ağırlığı adına çalışmalarımızı yoğunlaştıralım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA