Türkiye'nin en iyi haber sitesi
KEREM ALKİN

Ekonomistler siyaset mi yapıyor?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın her ay 100 ekonomiste gönderdiği anketle oluşturulan TCMB Beklenti Anketi'nin aralık sonuçları 69 ekonomistin beklentilerinin ortalaması ile oluşturulmuş.
Ne yazık ki, görsel ve yazılı ekonomi medyasında 'TCMB'nin yıl sonu kur beklentisi' ifadesini duydum, okudum.
Merkez bankaları asla kur tahmini paylaşmazlar.
Bankanın saygınlığı açısından bir risktir. Bu detayı paylaştıktan sonra, esas meseleye gelelim. Körü körüne muhalefet eden bir kesim, malum, döviz kurlarındaki hareketi, Türkiye'deki başkanlık sistemi tartışmalarına, teröre ve ekonomi yönetimindeki yanlışlara bağlıyor. Döviz kurlarının bu nedenle yükseldiğini iddia ediyorlar. Ama en az 70 ekonomistin her ay paylaştığı beklentiler, bu iddia ve suçlamaları doğrulamıyor.
Körü körüne muhalefet 'Moody's'in not indirimi kesindi', diyor; 'Türkiye başkanlık tartışmalarından dolayı dövizde dalgalanma yaşıyor' iddiasını öne çıkarıyor. Gel gelelim, ekim ortasında yayınlanmış TCMB Beklenti Anketi'nde, 70 ekonomistinin yıl sonu dolar kuru beklentilerinin ortalaması 3.12 TL. 70 ekonomist Moody's not indirimini yüzde 100 bekliyor ise, yıl sonu için 3.12 TL öngörür mü? Geliyoruz kasıma, eğer başkanlık tartışmaları ve terör nedeniyle dolar kurunda büyük bir dalgalanma yaşıyor isek, 70 ekonomist nasıl oluyor da, TCMB kasım ayı beklenti anketinde, 2016 yıl sonu için bu defa 3.34 TL bekliyor; aralık ayı içinde, Londra merkezli manipülasyonla dolar kuru 3.60 TL'yi görmüş iken. Demek ki, 2016 yıl sonu için 3.34 TL'nin ekonomik gerekçeleri var; ama 3.60 TL'nin hiçbir ekonomik gerekçesi yok.
Ama kör muhaliflere göre, 3.60 TL gerçekçi kur seviyesi. Hadi ordan!

'Sanal' değil, gerçek vatanseverlik
Terör eylemleri nedeniyle, ciğerimiz dağlanıyor, yüreğimiz sıkışıyor. Ancak, her şehidimiz, yaşamlarını hiçe sayarak verdikleri mücadele ile bu ülkeyi daha iddialı, dünya ekonomisi ve siyasetinde daha önemli bir konuma taşımamız adına, omuzlarımıza bir kat daha başarmak zorunda olduğumuz bir sorumluluk yüklüyor. Bu nedenle, sosyal medyada, sanal ortamda üzüntülerini bildirip, ardından 'dost' sohbetlerinde, bu ülkenin yaşanacak yer olmaktan çıktığından söz etmek, şehitlerimizin yükledikleri sorumluluğa ihanettir. Toplam nüfusu 92 ile 96 milyona, çalışır nüfusu 47 ile 52 milyona giden, ortalama yaşam standardı 30 bin dolara yükselecek bir Türkiye'den, sizler, bizler bu kadar çabuk umudumuzu kaybediyorsak, yazıklar olsun hepimize.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA