Türkiye'nin en iyi haber sitesi
KEREM ALKİN

‘Ticaret Savaşları’ kapıda

Donald Trump'ın ABD'nin 45. başkanı olarak seçilmesi, Türkiye'yi uluslararası ekonomik ilişkiler açısından iki noktada ilgilendiriyor. Birincisi, Trump'ın seçim sürecinde, Amerikalı seçmenlere vaat ettiği, ABD'nin tüm uluslararası ticari anlaşmalardan çekileceği konusu. İkinci başlık ise, ABD Doları'nın güçlü kılınması ve buna bağlı olarak ABD Merkez Bankası'nın izleyeceği politikada olası değişim.
Birinci başlık 'Ticaret Savaşları'nı çağrıştırıyor; ikinci başlık ise 'Kur Savaşları'nı. Trump, ABD ekonomisine zarar verdiği görüşü ile, ABD'nin taraf olduğu tüm anlaşmaları sonlandırmaktan bahsetmekte.
ABD ile Avrupa arasında imzalanması halinde, Trans Atlantik Ticaret ve Yatırım Anlaşması'nın (TTIP) 2027'ye kadar Avrupa'nın GSYH'sına 70 ile 130 milyar dolar, ABD'nin GSYH'sına ise 50-100 milyar dolar katkı sağlaması bekleniyordu.
Trump'ın bu anlaşmayı dondurma kararı alması, TTIP anlaşmasının dışında kalıp, olumsuz yönde etkileneceğini düşünen ülkeleri umutlandıracak ki, bu ülkelerin başında Türkiye gelmekte. Dünya ticaretinin yüzde 40'ını belirlemesi beklenen Trans Pasifik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TPP) anlaşmasını Trump, açık ve net, bir 'felaket' olarak nitelemiş ve başkanlığa seçilirse anlaşmadan çekileceklerini açıklamıştı.
Bu durum, Çin için umut ışığı ve Türkiye gibi, ihracat pazar çeşitlendirmesine yüklenmiş ülkeler için de umut ışığı. Türkiye 'Pasifik'e de açılmak istiyor.
Çin karşı atakta Trump'ın TPP anlaşmasını da iptal edeceği olasılığı ile, Çin'in anlaşmaya taraf olan ülkelere ziyaretleri yoğunlaşmış gözüküyor.
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, 19-20 Kasım'da Peru'da yapılacak Asya -Pasifik Ekonomik İşbirliği Zirvesi'nde ülkesini bu girişimi için destek arayacak.
Çin Dışişleri Bakanı yardımcısı Li Baodong, Devlet Başkanı Jinping'in çabalarını, sanayi sektörünün beklentilerini karşılayabilmek, Çin'in yakaladığı ivmeyi devam ettirmek ve Asya -Pasifik coğrafyasında serbest ticaret alanı kurabilmek için yeni ve çok pratik bir eylem planı oluşturmanın elzem olduğu noktasıyla açıklamaya çalışmış.
Ekonomistler, Çin'in, Asya Pasifik Serbest Ticaret Bölgesi (FTAAP) ve Genişletilmiş Bölgesel Ekonomik İşbirliği (RCEP) isimleri ile hazırlığını yaptığı oluşumları, Trans- Pasifik Ortaklığı'na alternatif olarak kurmak istediğini hatırlatıyorlar. Türkiye, bu konuda Çin'le diyalog kurmalı. Çin devlet başkanı Xi Jinping Peru'nun ardından, geleceği tehlikede olan TPP'ye taraf ülkelerden Şili'yi de ziyaret edecek. Türkiye'nin 'ticaret' ve 'kur' savaşını yakından izlemesinde yarar var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA