Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Mis gibi tereyağı kokusu

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün tereyağı yapımını inceliyoruz. 'Tereyağı evde nasıl yapılır?' konusuna geçmeden önce, tereyağı nedir bir bakalım... Tereyağının hammaddesini süt yağı oluşturur. Yağın bileşiminde yüzde 82 oranında süt yağı, su, süt şekeri, mineraller, kolesterin, suda çözülmüş vitaminler, protein, asitler ve aromalar bulunur. Şarküterilerden veya marketlerden satın aldığımız modern tereyağları; katkısız ve kaliteli yağı yüksek sütlerden yapılır. Türkiye'de yayık ayranından imal edilen tuzlanmış tereyağı; ağır kokulu ve tuzlu, ekşimsi tada sahiptir. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah. com.tr adresinden ulaşabilirsiniz...



EV YAPIMI
TEREYAĞI

MALZEMELER
3 su bardağı süt ya da yoğurt kaymağı
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı çok soğuk su
YAPILIŞI: Süt kaymağını robota alıyoruz. Süt kabarana kadar 1-2 dakika çırpıyoruz ve üzerine ılık suyu ekliyoruz. Beş dakika boyunca orta ayarda çırpıyoruz. İyice köpürünce bir su bardağı çok soğuk su ilave edip çırpmaya devam ediyoruz. Çırpma esnasında su ayrışmaya başlayacaktır, yağ topaklanıp sudan iyice ayrılınca hazır demektir.
İnce delikli süzgeç ile yağı süzüp bir kaba alıp buzlukta beş dakika bekletiyoruz. Buzluktan çıkardığımız yağı berraklaşana kadar yıkıyoruz.

KAHVERENGİ TEREYAĞI NASIL YAPILIR?

Ateşi sürekli kısık ayarda tutun ve spatula veya tahta kaşık yardımıyla tereyağını sürekli karıştırın. Tümünün eridiğinden emin olun. Ocağın altı kısıkta, tereyağı da sürekli karıştırılma halinde olmalıdır. Çırpıyormuş gibi hızlı karıştırmaya özen gösterin. Bu aşamada eriyen tereyağının üzerinde hafif hafif tortular oluşmaya başlayacaktır.
Eriyen tereyağının üzerinde tortular birikmeye başlayınca süreç hızlanır. Isının her yere eşit miktarda dağılıyor olmasına dikkat edin. Asla dibi yanmamalıdır. Bu yüzden karıştırmaya devam edin.
Kenarlardan hafif hafif fokurdamaların oluştuğunu göreceksiniz. Bu aşamada amber rengi alana kadar ve kokusu çıkana kadar güzel bir şekilde karıştırmaya devam edin. Çırpar gibi hareketlerle, kısık ateşte tereyağını kaynatın.

ACILI TEREYAĞI

MALZEMELER
1 su bardağı tereyağı
Dereotu ya da maydanoz
Taze kekik, taze biberiye
Biber
Pulbiber
1 diş sarımsak
YAPILIŞI: Tereyağını bir kaseye alıyoruz. Kekik ve biberiyeyi ince ince kıyıyoruz. Biberin çekirdeklerini çıkardıktan sonra küçük küpler halinde doğruyoruz. Tüm malzemeyi, ezdiğimiz sarımsakla birlikte bir kap içinde karıştırıyoruz. Mutfak tezgahına streç filmi seriyoruz. Ortasına baharatlı tereyağını koyuyoruz ve streç filme sarıyoruz. Dondurucuya atıyoruz ve bir saat dinlendiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA