Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Bilişim Çağı da "siber haydutlar" üretti...

Değişim, gelişim ve teknolojik aşamalar, insanlığın önünde yeni ufuklar açtığı gibi, beraberlerinde beklenmeyen kötü yansımaları da getirir.
Örneğin önce tren sonra da otomobil, arkasından da uçak hem bireysel hem de toplumsal yaşamı değiştirdi. Bunlar yaşama girmeden önce en hızlı araç olan atın süratine bakılarak "İnsan vücudu saatte 60-70 kilometre hızın üzerindeki hıza dayanamaz" denilirdi. Şimdiyse bu araçlarla insanlar ve toplumlar adeta sesten daha hızlı bir hareketlenme içindeler. Bu açıdan Fulton, Ford veya Wright kardeşler, insanlık tarihine siyasetçilerden daha çok yön vermişlerdir...
Ama bunlarla birlikte yaşama, trafik suçları, kurallara uymamaktan ve hızdan kaynaklanan facia ölçüsündeki kazalar da girdi... Bunları önlemek için de ağır müeyyideler içeren ceza kanunları çıkarıldı

Bilişim çağını yaşarken...

Aynı durum "Bilişim Çağı"nın araçları için de söz konusu.
Apple'ın Steve Jobs'u, Windows'un Bill Gates'i, Facebook'un Marck Zuckerberg'i sade Amerikalıların değil tüm insanlığın yaşam biçimini etkilediler ve değiştirdiler. Bir Amerikan filminin bir sahnesinde tüm kent yaşamını etkileyen bir kazadan konuşuluyordu. Bu konuşmaları dinleyenlerden biri "Kazayı telefonumda görmeden gerçek olduğuna inanamam" dedi.
Birbirleriyle hiç konuşmadan sadece akıllı telefonlarında dolaşarak saatler geçiren çiftleri görmüyor musunuz günlük yaşamda? Ve sosyal medyadaki iftiralar, hakaretler, aşağılama kampanyaları ve terörü meşru görmekten öteye teşvik eden mesajlar, dikkatinizi çekmiyor mu?

Bilişim ve çarpıklıklar

Sonunda maskeli saldırganlar nasıl molotof kokteylleri atarak eylem koyuyorlarsa, kimliksiz saldırganlar da sosyal medyada online tahrip mesajları atmayı eylem biçimi olarak benimsediler. Bu mesajların atıldığı cep telefonları, iletişim aracı olmaktan çıkıp, saldırı silahlarına dönüşmeye başlamadı mı? Sonuçta tıpkı ulaşımda olduğu gibi iletişimde de ceza yasaları giderek daha fazla ağırlık kazanmaya başladı.
İngiliz
sisteminde Adalet Bakanı dışında bir de "Adalet Sekreteri" vardır kabinede... Bu görevi üstlenenler İngiltere'nin hukuk, yargı ve infaz sistemindeki aksaklıkları gözlemleyip reform önerilerini gündeme getirmekle görevlidirler.

Siber haydutlar
Şu anda Adalet Sekreteri olan Chris Grayling dünkü "Mail on Sunday" gazetesinin manşetindeydi... Grayling gazeteye verdiği demeçte "Siber haydutların eylemleri iki yıl hapisle cezalandırılacak. Yasalardaki 6 ay hapis cezası bu suçları önlemekte yetersiz kalıyor. Çünkü online tacizler zalimce ve aşağılayıcı olmaya başladı." diyordu. Adalet Sekreteri "Bu kimliksiz internet tecavüzcüleri ulusal yaşamımızı zehirleyen korkaklardır" diyerek sürdürüyordu demecini...
İlgili yasa değişikliğinin bu hafta Parlamento'ya sunulacağı bilgisi verilen gazete haberinde, sosyal medyadaki tecavüzleri öven, teşvik eden ve kurbanları aşağılayan imzasız mesajlardan örnekler verilmişti. Bu mesajlara hedef olanlar arasındaki ünlü isimler de haberde sıralanmıştı.
Bakalım hangi İngilizler "Hukuk ve özgürlükler tehdit altında" diye tepki koyacaklar?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA