Davutoğlu'na saldırıyorlar, birkaç yıldır hep yapıyorlar bunu: Türkiye'yi Ortadoğu'ya bulaştırmış!
Sanırsın ki Türkiye Karayip Adaları dolaylarında bir yerdeymiş de almış buraya getirmiş...
"Atatürk zamanında ne güzel Ortadoğu'yu yok sayıyorduk, sırtımızı dönmüştük" diyorlar.
Evet, Hatay'ı hiç istememiş ve almamıştık mesela!... Atatürk hasta haliyle bizzat gidip Antakya dağlarında, yani o zamanki Suriye topraklarında bir gerilla savaşı başlatmayı da düşünmemişti. (Hatay'ı istememiş olan İsmet İnönü'dür, Fransa'yla papaz olmaktan korkuyordu. Bunu biliyor muydunuz milliyetçiler?)
O zamanlar Ortadoğu bir İngiliz ve Fransız sömürgesiydi, paylaşılmıştı. Bulaşmak, emperyalizmle yeni bir kavgayı göze almak demekti. (Hatay'ı ancak "Fransa kötüleyince" koparabildik.)
Evet, o zamanlar Araplar'da bize yatırım yapacak milyarlarca dolar da yoktu, sırt çevirmek kolaydı.
Ortada bir İsrail de yoktu, Filistin meselesi de.
Bu Ortadoğu, o Ortadoğu değildir.
Bu arada, Davutoğlu'nu eleştirenler arasında "Ermeniler'e yaptığımız gibi Kürtler'i de Suriye'ye sürelim" diyenler bile görüldü ama (Mümtaz Soysal) bu da İttihatçılık'ın şanından olsa gerekti! Adamlar 1915'ten 2015'e gelemiyorlar ki bir türlü... (Bu Ortadoğu'ya bulaşmak sayılmıyor.)
Oysa şimdi, imparatorluktan ayrılmak isteyen Arap milliyetçilerini "üçer beşer sallandıran" adamın torunu, bu kez cumhuriyetten ayrılmak isteyen Kürt milliyetçilerini destekleyebiliyor... Bu Ortadoğu'ya bulaşmak sayılmıyor.
Davutoğlu'nu, Türkiye'yi Avrupa ile Ortadoğu arasında bir "tampon devlet" yapmakla suçluyorlar.
Türkiye Cumhuriyeti hep bir tampon devletti.
Sovyetler'le Batı arasında...
Bu, 1946'dan sonra, hele NATO'nun kurulması (1949) ve bizim de girmemizden sonra (1952) iyice böyleydi. Bir savaş durumunda Amerika, Türkiye'den "ilk 24 saat dayanmasını" bekliyordu. Bize biçilen görev buydu.
Peki daha önce tampon değil miydi?
Daha 1923'te bile öyleydi.
Dönemin en büyük emperyalist gücü İngiltere, Doğu Akdeniz'de, çiçeği burnunda Sovyetler'le Avrupa arasında bir tampon istiyordu.
Bu göreve Yunanistan adaydı ve pek de gönüllüydü. Fakat Yunanistan, çapının yetmeyeceğini, bu işin "altından kalkamayacağını" kanıtladı.
İngiliz yönetiminde iki kanat vardı: Mutlaka Yunanistan'ı desteklemek isteyen hükümetle (Lloyd George), Türk milliyetçilerine de bir şans tanımayı düşünen gizli servis...
Savaşı Türkler kazandılar, tampon devleti de onlar kurdular. Anadolu da Boğazlar da bize kaldı. Böylece, Kafkaslar'da ayrıca bir tampon oluşturulmasına da gerek kalmadı ve Azerbaycan gibi ülkeler kaderlerine, yani Sovyet boyunduruğuna terkedildiler.
Çıplak karı resimlerine bakacağına tarih oku Mehmet Yakup.