2014'ün teknoloji perakendeciliğindeki en önemli gelişmelerinden biri, kredi kartıyla yapılan taksitlendirmenin sona ermesi oldu. Bu nedenle operatörlerin aylık faturalara yansıtarak yaptığı satışlar önemini artırdı. Özellikle yüksek fiyatlı telefonlar taksitlendirmeden çok etkilendi. 400 ila 700 TL arasındaki ürünler daha fazla tercih edilirken, büyük ekranların başarısı yerli oyuncuların sayısını da artırdı.
YERLİLER DEVREYE GİRDİ
100'ün üzerinde parçadan oluşan bir akıllı telefonun Türkiye'de üretilmesi çok mümkün olmasa da yerli markaların sayısı arttı. Casper farklı boyut ve modellerde ürünleriyle mobil atağını başlatırken, Escort Joye ile küllerinden doğmaya çalışıyor. Küresel markalar her zaman olduğu gibi amiral gemisi ürünlerini açıkladı. Apple büyük ekran akımına daha fazla karşı koyamayarak 4.7 inç iPhone 6 ve 5.5 inç dev ekranlı iPhone 6 Plus'ın tanıtımını yaptı. Akıllı telefonlarda sıradışı tasarımlar konusunda ilk adım Samsung'dan geldi. Note Edge modeli, kavisli akıllı yanağıyla telefon ekranlarında farklı bir tasarımı ortaya koydu. Kavisli bilgi ekranı, başparmakla kaydırılan ve özelleştirilen yeni uygulamaların kapısını açtı, 2015'te çıkacak yeni tasarımlar konusunda ilham
MOBİL CİHAZDA SOSYAL İNTERNET
2014'te giyilebilir teknolojiler konusunda patlama yaşandı. Instagram sosyal paylaşımın yıldız uygulaması oldu
2014'te giyilebilir cihazlar ve sosyal ağların kullanımında patlama yaşandı. Her gün attığımız adımları, koştuğumuz mesafeyi akıllı saat ve bilekliklerden öğrenip, sosyal ağlarda paylaşmaya başladık. Apple Watch sonunda yüzünü gösterdi ve 2015'e randevu verdi.
INSTAGRAM YILDIZ OLDU
Sosyal ağların yıldızı Instagram uygulaması olurken, sonunda Windows Mobile üzerinden de paylaşım başladı. Türkiye'de herkes fotoğraf tutkunu haline geldi. Instagram fotoğrafları için daha iyi kameraya sahip telefonlar tercih edilmeye başlandı. Fotoğraf makinelerinde bile WiFi neredeyse standart haline geldi.
SMS UNUTULDU
Kısa mesajları hepten unuttuk. Yeni yıl, bayram ve özel günlerde WhatsApp mesajları ve Facebook duvarı daha fazla kullanıldı. Operatörlerin SMS gelirleri ilk kez düşmeye başladı. Ancak buna karşın mobil internet gelirleri de çift haneli büyümeye devam etti.
DİJİTAL MÜZİKTE SADIK DİNLEYİCİ
Türkiye'de klasik müzik şirketleri dijital dönüşüme hazırlandı. Kalan Müzik, iTunes ve YouTube gelirlerini katladı
2014 Türkiye'de müzik şirketlerinin dijital yapılanmaları için karar yılı oldu. Müzik şirketleri kendi kataloglarını farklı platformlarda sunuyor. TTNET Müzik, sanatçıların ilk albüm tanıtımlarını yaptığı yeni mecralar arasında yer aldı. Türkiye'nin ve hatta yakın coğrafyanın, Akdeniz, Karadeniz, Ege, Güneydoğu, Kafkas ve Rumeli'nin en güzel seslerini ve müzisyenlerini bir araya getiren Kalan Müzik, dijital dünyadaki yolculuğunda başarıyı yakalayanlardan... Müzisyenlere ve müziğe yatırımın karşılığını daha çok sadakat ile alan şirket, dijital platformlarda da hızla büyüyor. Aşık Veysel, Neşet Ertaş, Erkan Oğur, Fuat Saka, İnce Saz gibi sıradışı isimlere, unutulmaya yüz tutmuş dillerde tüm şarkılara kucak açan şirket, dijital ortamda da sıkı takipçilerine hizmet sunmaya başladı.
GELİRLERİ DE KATLANDI
2014'te dijital dönüşümü değiştiren Kalan Müzik, uzun dönemli içerik yatırımının karşılığını dijital tarafta gördü. Şirketin kurucusu Hasan Saltık, kaliteli müzisyene ve müziğe yaptıkları yatırımın karşılığını aldıklarını söyledi.