Maliye Bakanlığı tarafından belge düzenine ilişkin son aylarda yapılan düzenlemeler şirketlerin geleneksel iş yapış şekillerinde köklü değişiklikler yapmaya devam ediyor. Elektronik ortamda yapılan düzenlemelerin önemli bir bölümü 2014 yılında uygulamaya girdi. 2015 yılında vergi dairelerinin elektronik ortamda yazılımla denetim yapması sağlanacak. Cezalar da elektronik ortamda iletilecek E-fatura, e-defter gibi pek çok uygulama 2014 yılında devreye girdi.
20 BİN FİR MADA E-FATURA
1 Nisan 2014 tarihinde yürürlüğe giren e-fatura uygulaması ile Türkiye'deki en büyük 20 bin firma birbirlerine e-fatura düzenlemeye başladı. Daha önce başlayan e-beyanname gibi uygulamalar, e-imza ve benzeri dijital uygulamalar şirketlerin sanal ortamda yaptıkları işlemleri artırdı. Dijital dönüşüm konusunda yol haritası çıkarmayan şirketler iş yapamaz hale gelecek. 1 Ocak 2015'ten itibaren ise bu firmaların kağıt defter tutmayı bırakarak işletme defterlerini e-deftere taşımaları zorunlu.
CEZALAR CAN YAKACAK
Dijital düzenlemeleri önemsemeyerek geciktiren kurumlar, gerçekliğin farkına cezalarla varacak. Dönüşümde pek çok şirket çözüm sağlayıcı olarak kendini gösteriyor. İdea Teknoloji'den vergi denetimlerindeki riskleri azaltan iki yeni uygulama: "e-Fatura Uyumluluk" ve "e-Defter Vergi ve Muhasebe Denetimi" uygulamaları devreye giriyor. Bu uygulamalar devreye girince tüm alışkanlıklar değişiyor. Artık her şirkette bir bilgi işlem servisi olmasına gerek kalmayacak.
ARŞİVLER ZORUNLU
Ayrıca geçtiğimiz aralık ayında yayımlanan tebliğ ile e-fatura kullanıcısı firmaların, e-fatura kullanıcısı olmayan firma ya da şahıslara düzenledikleri faturaların işletmelerde kalan ikinci nüshalarının elektronik ortama taşınması anlamına gelen "e-arşiv fatura" uygulaması da elektronik fatura uygulamasının tamamlayıcısı yeni bir sistem.
İŞ YAPMA KÜLTÜRÜ DEĞİŞİYOR
Artık
şirketlerin muhasebe, vergi, fatura ve vergi konusunda alışkanlıkları tamamen değişiyor. Dijital dönüşüm yaşayan fotoğrafçılar gibi her şirketin muhasebe, vergi ve fatura alışkanlıkları değişecek. Vergi denetimleri daha hızlı ve elektronik ortamda yapılacak. Sistemleri aksamadan yapmak için şirketlerin dijital ortamda akıllı patron gibi davranması gerekecek. Kendinize her hafta yeni bir gündem yaratıp öğreneceğiniz yeni konular belirleyin. Muhasebe, vergi ve diğer konular eskisine göre daha az zaman alacak. Ancak dönüşümü tamamlamayanların başı daha çok ağrıyacak.
BULUTU ÖĞRENİN
Sürekli
arızalanan, verilerin kaybolma riskinin olduğu geleneksel sistemler tarihe karışıyor. Elektrik faturası öder gibi kullanılan bulut teknolojisi yazılım satın almaya, veriler saklamak için ekstra para ödemeye son veriyor. Üstelik yazılım güncellemek için para ödeme derdi de kalmıyor. Adının bulut olması sizi yanıltmasın. Bu tanım sadece yerini ve konumunu bilmediğiniz ancak güvenilir bir yazılım, bilgi işlem ve depolama hizmetlerini tanımlamak için kullanılıyor.