Akıllı telefon, tablet ve dizüstü bilgisayar sahipleri evde, restoranlarda, havalimanında, işyerinde kablosuz Wi-Fi hizmetinden faydalanıyor. Bir süredir uçakta 10 bin metrede bile kablosuz Wi-Fi ağının kapsama alanına girmek mümkün oldu. Üstelik sadece telefon ve tabletler değil, televizyon, kameralar ve tüm akıllı cihazlar internete bağlanıyor. İnternet kotasını aşmaktan çekinenler ve uluslararası dolaşım (roaming) ücreti ödemek istemeyenler hemen kablosuz Wi-Fi ağının şifresini soruyor. Öyle ki ürtok kablosuz ve mobil internet erişimi artık olmazsa olmaz bir talep. İnternetle birlikte doğan kuşak Wi-Fi şebekesi bulunmayan mekânları tercih bile etmiyor. İnternet kullanıcıları ücretsiz Wi-Fi şebekesi yakaladıklarında akıllı telefon ve tabletlerindeki uygulamaları güncelliyor. Video ve fotoğraflarını bile kablosuz Wi-Fi şebekesi üzerinden yüklüyor. En sık kullanılan uygulamalar ise Facebook ve FourSquare üzerinden yer bildirimi yapmak. Türkiye'de binlerce noktada Wi-Fi hizmeti sunan TTNET, özellikle havalimanı, otobüs terminalleri gibi kritik noktalarda bu hizmeti yaygınlaştırıyor. DorukNet de belli noktalarda kablosuz ağ hizmeti sunuyor. Uluslararası operatörlerin bir bölümü mobil uygulama indirerek Wi-Fi hizmetinin kolay kullanılması sağlanıyor.
REKLAM VEYA PAZARLAMA
Müşteriler için ücretsiz Wi-Fi maliyetine katlanan otel, restoran ve belediyeler kısa süreli reklam izleme karşılığında internet yatırımına soyunuyor. Müşteriyi rahatsız etmeden bilgi almak isteyen kurumlar ise kullanıcıların Facebook veya Google Plus gibi sosyal ağ hesapları üzerinden iletişime geçiyor. Kimi yer bildirimini zorunlu kılıyor. Ancak bu da kişisel mahremiyet sorunlarına neden oluyor.
KABLOSUZ AĞLARDA GÜVENLİĞE DİKKAT
İnte rnet kullanıcılarının halka açık alanlarda kablosuz ağları kullanırken kişisel verilerin gizliliğine dikkat etmesi gerekiyor. Kişisel bilgilerin takibini kolaylaştıran çerez yazılımları kabul etme oranı Türkiye'de yüzde 80'lerin üstünde. Bu konuda düzenleme olsa da uygulamaların denetimi neredeyse hiç yok. Ancak testi kırıldıktan sonra araştırma yapılıyor. Kablosuz ağlarda 1'den 9'a kadar rakamlardan, mekanın ismi ve yılı yan yana yazımından oluşan şifreler sıkça tercih ediliyor.
Wİ-Fİ KULLANAN CİHAZLAR ARTTI
Çok
değil, daha 8-10 yıl önce ev ve ofislerde Wi-Fi şebekesine sadece dizüstü bilgisayarlar bağlıydı. Önce akıllı telefon, tablet, akıllı televizyon kutuları, televizyonlar, fotoğraf makineleri derken evde ve ofislerde ağa bağlanan cihaz sayısı katlanarak arttı. Her evde 5'in üstünde cihazın ağa bağlı olması kimseyi şaşırtmıyor.
EKONOMİK ÇÖZÜM - AKILLI TELEFON
Özçekimler bile akıllanıyor
Son
dönemde akıllı telefonların kameraları ve büyük ekranları giriş seviyesinde bile etkili olmaya başladı. Kredi kartı taksitlerinin kaldırılmasından bu yana operatörlerin kampanyaları tüketici tercihini birinci derecede etkilemeye başladı. Avea ve LG'nin stratejik işbirliğiyle üretilen Avea L Bello; 5 inçlik büyük ekranı, 8 MP kamerası, akıllı özçekim özelliği dikkat çekiyor. İnternet ve ses paketiyle desteklenen cihazın fiyatı 800 TL'nin altında.
KABLOSUZ AĞLAR - SİNYAL GÜÇLENDİRİCİ
Güçsüz sinyali artırmak kolay
Ev ve ofislerde alan büyüdükçe, kalın duvarlarla erişim sinyali düşüyorsa sinyali kuvvetlendiren cihazlar kullanılıyor. Airties ve TP Link'in minik cihazları konumundan kaynaklı performans kayıplarını minimuma indiriyor. Air Ties'in çözümü Air 2610'nın USB uzatma kablolu standı tek tuşa basarak erişim mesafesinin boyunu uzatıyor. Yine TP Link çözümü RE200 yeni menzil genişletici, yüksek hız, kapsama alanı desteğinin dışında kolay kurulum ve çift kanal (dual band) yeteneği de bulunuyor.
DOKUNMATİK DİZÜSTÜ - LENOVO YOGA 3 PRO
Yetenekleri taklalar attırıyor
Dizüstü bilgisayar özelliklerinden vaz geçmeden tablet kullanmak mümkün. Adından da anlaşılacağı gibi Lenovo Yoga 3 Pro esnek hareket eden ekranı ve 1.1 kilo ağırlığı, yüksek çözünürlüklü 13.3 inç ekrana sahip. Rakibi Microsoft Surface 3 Pro ve MacBook Air'a göre güçlü işlemcisi ve yüksek çözünürlüklü ekranıyla ayrışıyor. Ancak daha da önemlisi video izlemek ve dokunmatik ekran için tablet konumuna da geliyor.