Akıllı telefonlar en çok sır taşıyan cihazların başında geliyor. Bizimle ilgili yüzlerce hatta binlerce özel bilgiyi taşıyan bu sır küpleri çok da güvenli değil. Öyle ki baz istasyonları, "fazla data harcamayalım" diye bağlandığımız WiFi kablosuz ağlar nerelerde gezdiğimizi ele veriyor. İzlediğimiz videolar, beğendiğimiz fotoğraflar ve şarkılar nelerden hoşlandığımızı şirketlere fısıldıyor. En çok yazıştığımız arkadaşlar, en çok kızdığımız, en çok sevdiğimiz ve küstüğümüz insanlar akıllı dediğimiz telefonlarda saklı.
SIRLARI SAKLAMANIN YOLU
Peki sır dolu telefonların bizi ele vermesini nasıl engelleriz? Birincisi telefonun açılışında şifreniz olsun. Parmak izi varsa daha da iyi, şifrenizi söylemek zorunda da kalmıyorsunuz. Parmak izi okuyucu güvenlik seviyesini bir kademe yukarı çekse de belli seviyeye kadar hâlâ kolayca kopyalanabiliyor. Güvenlik seviyesi arttıkça sizi takip etmek isteyenlerin daha yüksek teknoloji kullanması gerekiyor.
UYGULAMALARIN KULAĞINI TIKA
Telefonunuz hangi işletim sistemini (Android, Apple iOS veya Windows) kullanırsa kullansın tüm cihazlar uygulamalar aracılığıyla bilgi sızdırabilirler. Aynı şekilde diğer işletim sistemlerinde herhangi bir uygulama ilk kez açılırken fotoğraf, konum veya kişi bilgilerine ulaşmak için izin ister. Bu detaylara bakarak onay vermekte fayda var. Facebook, Twitter, Instagram, Skype, FourSquare gibi en popüler uygulamalara konumdan fotoğraflara, telefon ve e-posta listesine kadar her bilgiye ulaşma iznini kendimiz veriyoruz. İzin vermesek bile, bu uygulamalar için açılan kapıdan izinsiz girenler de oluyor.
PROFESYONEL KORUMA
Telefonla konuşurken profesyonel bir destek gerekliyse kriptolu telefonlar kullanılıyor. Ancak konuşmanın şifreli olması için her iki tarafın da aynı algoritmayı kullanan telefonları seçmesi lazım. Telefon değil, işi yazılımla kotarmak isterseniz, onlarca farklı mobil internet uygulama platformu emrinize amade. Her platformda hizmet veren, sadece ses değil, görüntülü görüşme, fotoğraf ve video paylaşımı için kullanılan Skype, Tango, Gtalk ve benzeri pek çok uygulama bulunuyor. Ancak dijital dünyada hiçbir veri ve iz sonsuza kadar silinmiyor. Sadece erişmek için yüksek teknoloji kullanmak gerekiyor.
TELEFONDAKİ VERİLERE BULUTTAN ULAŞIN
AndroId, iOS ve Windows tabanlı tüm cihazlarda kullanıcı hesabınızla telefonunuzdaki verileri silebiliyorsunuz. Bunun için telefonun ilk kurulumunu yaparken, uzaktan erişim uygulamasını mutlaka etkin hale getirin. Ancak telefonunuzun kaybolduğundan ve çalındığından emin olursanız, verileri silin. iOS ve Windows tabanlı cihazlarda veriler buluta otomatik yedekleniyor. İstediğinizde sistem üzerinden siliyorsunuz. Apple iOS 6.0 ve üstü yazılım kullanan iPad veya iPhone'nun kayıp modunu açmanız gerekiyor. Böylece telefonu uzaktan kilitliyorsunuz. Androidde ise her markanın kendi çözümü var. Samsung telefon ve tablette acil modunu, HTC'de ise HTC Sence uygulamasını aktif hale getirmek gerekiyor.
BU MESAJ KENDİNİ YOK EDECEK
Akılı telefon için geliştirilen mesajların güvenli olması için her iki tarafın da aynı uygulamayı kullanması gerekiyor. Confidence uygulaması mesajı parmağınızla takip edip okurken silmeye başlıyor. Yani kısa, basit ve akılda kalacak mesajlar için geliştirilmiş bir uygulama.