Kedileri, samimiyeti, uygun fiyattaki yemekleri ve hoş atmosferiyle uzun zamandır Türk entellerine hizmet veren Beyoğlu Kaktüs kapanmak üzere… Bundan 19 yıl önce İstiklal Caddesi İmam Adnan Sokak'ta gazeteci Ömer Erveren, reklamcı Nakiye Boran ve mühendis Gülsüm Ağaoğlu tarafından kurulan mekan; Beyoğlu'nun ilk 'kafe/bistro'su olarak bir döneme damgasını vurmuş, uzun yıllar adından söz ettirmişti.
MÜDAVİMLERİ ÇOK SEVİYOR
Kimler yoktu ki mekanın müdavimleri arasında? Nobel Ödüllü yazarımız Orhan Pamuk'tan şair Mehmet Uzun'a, tiyatrocu Orhan Alkaya'dan Pelin Batu'ya, gazeteci Tuğrul Eryılmaz'dan Haşmet Babaoğlu'na; gazete, televizyon ve sinemanın ünlü isimleri bu mekanda toplanıyordu. Şu an mühendis Gülsüm Ağaoğlu ile ressam Ülker Demirel'in işlettiği efsane Kaktüs'ün Mart ayında kapanacağı konuşulmaya başlanınca biz de iki ortağın kapısını çaldık. İki ortak da bu konuda çok üzgündü. Habercilerin ve kamuoyunun desteğini isteyen Gülsüm Ağaoğlu, bu kararı nasıl aldıklarını şu sözlerle anlattı:
MEKANIMIZI BASTILAR!
"Beyoğlu Belediyesi'ndeki görevli arkadaşlar, 20-30 kişilik sivil polis grupları eşliğinde mekanımızı basıyor, bunun için hiçbir gerekçe göstermiyorlardı. Bu, bizi inanılmaz terörize etti. Çünkü; biz işgaliye parasını ödeyen, masa sınırlamalarına ve sigara yasaklarına uyan bir kuruluştuk; belediye tarafından saptanmış hiçbir kusurumuz da yoktu! Ama işler; müşterinin önünden yemek tabağı almaya kadar vardı. Belediyenin kurallarına uymayan, işgaliyesini ödemeyen, sigara yasağını ihlal eden dükkanlarla haksız rekabette zorlanan mekanımızın, kötü uygulamalara tabii tutulması dayanma şansımızı elimizden aldılar. Beyoğlu Belediyesi Başkanı'nın çözüm üretmeyen yaklaşımları da bizi çok üzdü…" Belediyenin kendilerinden 'Mekanı içeri çekin, mekanı yükseltin' gibi isteklerde bulunduğunu söyleyen Ağaoğlu, "Yaşadıklarımız çok saçma! Belediyenin haksız uygulamaları, sigara yasağı, sandalyelerin toplanması derken sokaklar yalnızlaştı. Keyfimiz kaçtı" diyor. Sigara yasağı ve sandalye toplatma kararının Kaktüs'ün Cihangir'deki şubesini etkileyip etkilemediğini sorunca Ağaoğlu, bu durumdan en çok Beyoğlu Kaktüs'ün etkilendiğini söylüyor ve "Cihangir Kaktüs'ün bulunduğu sokak tek sıra işgaliye uygulamasına sahip… Ayrıca oradaki mekanlar daha büyük…" diyor.
ÇALIŞANLARIMIZ ETKİLENDİ
Ağaoğlu, Kaktüs için yapılan 'Mönüleri küçüldü, garsonları burunlarından kıl aldırmıyor' yorumları içinde şu açıklamayı yapıyor: "Biz 19 senelik bir mekanız... 19 senelik bir mekan olmanın yolu çok para kazanmaktan geçmiyor. Bizim ne hizmet, ne de ürün politikamız değişmedi. 'Belediye yasak getirdi, mönülerimizi küçültelim' gibi bir durumumuz olmadı. Ama personelimiz, belediye görevlilerinin psikolojik baskı uygulamalarıyla paralize oldu." Beyoğlu Kaktüs'ün kapanmasıyla bir tarihin de yok olacağını söyleyen Gülsüm Ağaoğlu, "Buranın sahibi yalnız biz değiliz. Müşterilerimizin bizi bu konuda yalnız bıraktığına inanmıyorum. Ama biraz daha sahiplenilebilirdik" diye konuşuyor.
MARGARİTAYI MODA YAPTILAR
Kaktüs'ün mönüsü şu an hemen hemen ilk açıldığı dönemdeki mönü. Kahvaltılar, çeşit çeşit salatalar, sandviçler, makarnalar, beyaz ve kırmızı et çeşitleri var. Sarmaları da eskiden beri meşhur. Viski ve şarap seçenekleri zengin. Kokteyller de öyle. Mesela margarita İstanbul'da Kaktüs'le beraber trend olmuş.
ÜNLÜLER 'KAKTÜS'Ü NASIL BİLİYOR?
BEDRİ BAYKAM (RESSAM)
KOMÜNAL YAŞAM
Beyoğlu Kaktüs'te yaşadığımız 'komünal' bir hayat var. Bu, hayatımızın artık doğal bir parçası... Kaktüs'ün o salonu, müşterek olarak oynadığımız sit-com'un ana mekanı... Günlük hayatımızın bir parçası... Üç gün uğramazsanız, mesai veya çekim günü kaçırmış bir işçi-aktör gibi haşin bakışlı ihtarlarla karşılaşabilirsiniz. 40-50 kişidir asıl müdavimler… Diğerleri bu 50 kişiyle gelen, onların arkadaşları, dostlarıdır. Kim, ne zaman, ne içer biliriz.
LALE MÜLDÜR (ŞAİR)
ÇOK EĞLENİRDİK!
Beyoğlu Kaktüs'e bir zamanlar her giden, kendi sosyal kimliğiyle karşılaşmış gibi olurdu. Benim de her gidişimde okurlarım, dostlarım olan yazarlar orada olur, masadan masaya sohbetler başlardı. Sanat camiasında neler oluyor, yeni kimler var, görme şansını bulurduk orada. Özel gecelerine gider, çok eğlenirdik.
HASAN BÜLENT KAHRAMAN (GAZETECİ-YAZAR)
BEYOĞLU KAKTÜS'TÜR
Kaktüs, Kaktüs olarak başladı ve öyle devam etti. Onun kimliğini anlatmak açısından bu benim için önemli. Benim ömrüm çok erken yaşlardan beri 'kahve'lerde geçmiştir ve bunun asıl yeri Paris'tir. New York'ta kahvelerde fazla oturmazsınız, oysa Paris'te bir tek kahve içerek saatlerce otursunuz. Benim için Beyoğlu, Kaktüs'tür. ('Kaktüs'le ilgili bu görüşler, SABAH gazetesinin hafta sonu ekinden alınmıştır.)