Geçtiğimiz günlerde Eski Irak Cumhurbaşkanı ve KBY Genel Sekreteri Celal Talabani'nin sağlık kontrolü ve devam eden tedavisi nedeniyle Almanya'nın başkenti Berlin'e gittiği bildirilmişti.6. Irak Cumhurbaşkanı ve KYB lideri Celal Talabani Berlin'de hayatını kaybetti. Bu gelişmelerin ardından ''Celal Talabani öldü mü'' sorusunun yanıtı da sıkça aranmaya başladı. Peki Irak'ın eski Cumhurbaşkanı Talabani öldü mü? İşte detaylar...
Geçtiğimiz günlerde Eski Irak Cumhurbaşkanı ve KBY Genel Sekreteri Celal Talabani'nin sağlık kontrolü ve devam eden tedavisi nedeniyle Almanya'nın başkenti Berlin'e gittiği bildirilmişti.
Irak'ta iki dönem cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Talabani, 17 Aralık 2012'de başkent Bağdat'ta beyin kanaması geçirmiş, bir gün sonra ambulans uçakla Almanya'nın başkenti Berlin'e sevk edilmişti. Talabani 579 günlük tedavinin ardından 20 Temmuz 2014'te Süleymaniye'ye dönmüştü.
Celal Talabani, 12 Kasım 1933'te Irak'da doğdu. Eğitim hayatına Koya'da başlayan Talabani, daha sonra liseyi Erbil ve Kerkük'de okudu. 1946 yılında henüz 13 yaşındayken Kürt öğrencilerin oluşturduğu gizli bir derneğe üyeydi. Ardından Kürdistan Demokratik Partisi'nin öğrenci birliğine girdi ve 18 yaşına geldiğinde partinin merkez komitesine atandı. Siyasi olarak aktif bir posizyonda olduğundan hukuk eğitimine devam edemedi. 1953 yılında okula geri dönmesine izin verildi ancak Kürdistan Öğrenci Birliği'nin Öğrenci Birliği'nde Genel Sekreter olarak görev almasına izin verildi.
CELAL TALABANİ KİMDİR?
1975'te Mustafa Barzani ile arasındaki görüş ayrılıkları netleşmeye başlayan Talabani, parti ideologu İbrahim Ahmet önderliğindeki KDP içindeki bölünmelerden birine katıldı.1966'da bu grup, merkezi hükümet ile anlaşmış ve KDP'ye karşı askeri bir darbe düzenledi. Mart 1970'de bu sefer KDP ve hükümet anlaşınca, grup dağıldı.
1975'te Kürdistan Yutseverler Birliği'ni (KYB) kuran Talabani, bir yıl sonra hükümete karşı silahlı eyleme başladı. 1988'de Irak hükümeti kimyasal silah kullanmasıyla KYB'nin ağır bir yenilgi almasının ardından, Talabani Kuzey Irak'ı terketmek zorunda kalarak İran'a sığındı.
1991 Körfez savaşı ve Kuzey Irak'taki Kürtlerin merkeze karşı ayaklanmalarıyla Talabani'nin siyasi hayatında yeni bir dönem başlattı. Kuzey Irak'ta Batılı devletlerin müdahalesi ile güvenli bölgelerin kurulmasının ardından KDP ve KYB arasında kısa süren bir balayı dönemi başladı ve Kuzey Irak'ta 1992 yılında yapılan seçimlerle KYB-KDP ortak yönetimi kuruldu. İki parti arasındaki görüş ayrılıkları sebebiyle 1994'te çatışmalar yeniden başladı ve ABD ve İngiltere'nin girişimiyle iki parti arasında yapılan görüşmeler sonucunda 1998'de Washington'da barış anlaşması imzalanmıştır. Bu anlaşma, 4 Ekim 2002'de yenilendi.