Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YEŞİM TABAK

Yeni Almanlar ve 'son aşk'

Bir ülke sinemasını uluslararası anlamda 'in' kılmanın altın kuralı: Belirgin bir akım içinde değilse bile, benzer bir duyguya sahip işler çıkaran yönetmenler. Güney Kore, İran ya da İskandinav ülkelerinin sineması, buna örnek.
Alman dışavurumculuğu veya Fransız 'Yeni Dalga'sı gibi efsane akımlar dışında, bu benzer tarz meselesi her zaman hayra alamet değil aslında. Sadece festivallerin 'sanatsal ortam'ı söz konusu olsa bile, 'tutan' bir yaklaşım, kısa sürede ticari kaygıların en kestirme çözümü haline gelebiliyor. Aksi halde de, filmleri dünyaya 'paket halinde' pazarlayıp dikkat çekmek güçleşiyor.
Uzunca bir uyku döneminden sonra tıpkı Türk sineması gibi, 90'ların ortasında atağa geçen Alman sinemasının durumu da biraz böyle. Ortak bir yaklaşımdan ziyade, ilgiye layık, epey sağlam filmler üretmekteler. Bakınız: Goethe Enstitüsü'nün işbirliği ve sinema yazarı Engin Ertan'ın danışmanlığında hazırlanan, bu Perşembe İstanbul Modern'de başlayacak "Herşey Tıkırında: Almanya'dan Yepyeni Filmler" programı. Andreas Dresen imzalı açılış filmi Bulutların Üstünde / Wolke 9 (Perşembe 17.00, Pazar 12.00), aşk, seks ve aldatmanın yaşlılık hayatında neye benzeyeceğinin tezahürü.
Inge, otuz yıldır birlikte olduğu kocası Werner'le gayet iyi bir hayat sürdüğünü düşünürken, 70 küsur yaşındaki Karl'a aşık oluyor, ve bu 'son aşk' fırsatını kaçırmaya yanaşmıyor.
Gerisi, bir kahır senaryosu. Inge'nin tutkusunun yol açtığı 'acılar seli', kimilerince filmin sağ gösterip sol vurması olarak yorumlansa da, Bulutların Üstünde aşkı bulmanın ve kaybetmenin her yaşta aynı kapıya çıktığı üzerine.
Konusunun kışkırtıcılığına rağmen, film buradan 'yaşlı seksi' veya evlilikle ilgili olumlu ya da olumsuz bir slogan çıkarmak niyetinde değil. Ama oyunculuk ve diyalogların doğallığı, ayrıca Dresen'in hem duygusal hem de görsel detaydan kaçınmayan anlatımı sayesinde, akıldan kolayca silinmemeyi garantiliyor.
İstanbul Modern'deki sekiz filmlik seçki, Alman sinemasından son bir yıla ait bir 'best of'.
Cumartesi günü gösterilecek Bizim Köyün Punk'ları / Dorfpunks (12.00) ve Yürek Karanlık Bir Ormandır / Das Herz ist Ein Dunkler Wald (18.00), programın yıldız filmleri olmaya aday.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA