Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Doğan Canku'dan bir feryat!..

SEVGİLİ Kardeşim, tam 40 yıllık dostum Doğan (Modern Folk) Canku'dan bir mektup aldım.. Okurken öfkelendim, üzüldüm, utandım.. İçinde adı geçenler de utanırlar belki diye, aynen yayınlamaya karar verdim.

***

Boss'um şu hikâyeyi bilirsin:
Picasso, ünlü bir restoranda yemek yerken, restoran sahibi yanına gelip kendisinden hatıra olarak peçeteye bir şeyler çizmesini ister.
Picasso peçeteye çabucak bir resim yapar ve adama "Buyrun 80 Frank"der. Adam "Aman Bay Picasso 2 dakikada çizdiğiniz şey nasıl 80 Frank eder?"
"Hayır bayım" der Picasso. "2 dakika değil, 40 yıl artı 2 dakika."
Eh benim de, konservatuvara başladığım yıldan bu yana hesap edersek tam 52 yıl.
İşte bu 52 yıllık birikimimin üzerine artı bir ay boyunca her gün 5-6 saat çalışarak bestelediğim 30 parçanın en can alıcı olanını oyuncak mağazalarında, hatta açık pazarlarda elektronik bir oyuncağın içinde satıldığını görünce beynimden vurulmuşa döndüm.
Hayatını besteleri ve icrasıyla kazanmaya çalışan bir müzisyenin yarattığı eserleri, kendisinden izin almaya bile tenezzül etmeden, hak-hukuk tanımadan o eserin üzerinden rant sağlayan, her türlü ihtara rağmen bu tutumuna fütursuzca devam eden ve "Ne yaparsan yap kardeşim, istersen mahkemeye ver" diyecek kadar yasaları hiçe sayan bir zihniyet karşısında gerekenler şüphesiz yapılacak tabii..
Besteci olarak benim dışımda en az 15 kişinin emeği ve katkısı olan "Alfabe" adlı çocuk CD'sinin en favori şarkısı ABC, "Belinda" adındaki bir oyuncak firması tarafından Çin'de imal edilen bir oyuncağın içine entegre edilmiş halde, tanesi 20 - 25 liraya açık pazarlarda ve oyuncak mağazalarında birkaç yıldır satılıyormuş. Ayrıca, Hürriyet gazetesinin de bu firma ile ortak düzenledikleri bir kampanyada bu ürün kupon karşılığı verilmiş. Bunu fark edince avukatım bu firma ile temasa geçti. Firmanın avukatı ve müdürü komik bir ücret karşılığında davadan vazgeçmemizi talep etti. Ancak biz yasal hakkımız olanı isteyince bu parayı ödeyemeyeceklerini söylediler ve satışlarına devam ettiler. Dava açacağımızı söylediğimizde de "Ne yaparsanız yapın" dediler.
Evet, ben şimdi ne yaparsam yapacağım.. Bu firmanın adını özellikle veriyorum ki büyükler, bu gibilerin haksız kazançlarına masum çocuklarını da ortak etmesinler..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA