Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Akıllı yazılımlar sayesinde bebek ölümleri azalıyor, bavullar kaybolmuyor, trafik tıkanmıyor

Bilgisayarların kamu yönetimi ve iş dünyasındaki yaygınlığı, yeni bir rekabet avantajı oluşturmaya başladı. Özellikle küresel kriz ardından hızlanan çare arayışları, daha akıllı yazılımlar sayesinde "kaostan fırsata" geçiş örnekleri doğurdu.
Trafikten su şebekesine, satış zincirinden kent yönetimine dek her alanda daha akıllı yazılımlar ile "kıllı gezegen" oluşturulmaya çalışılıyor.
Bu yeni dünyanın gözdeleri, matematikçiler. Hayatı formüle etme becerileri oranında, yazılımlar akıllanıyor. Akıllı yazılımlar sayesinde de kıt kaynaklar, daha verimli kullanılıyor.
İnsan algısının çok üzerinde büyüyen bilgi yığınları, iletişim halindeki sayısız cihaz, her an değişen piyasa şartları ve saniyeler içinde kaçan iş fırsatlarından oluşan bu yeni dünyada rekabetçi kalabilmenin yolu; akıllı yazılımları iş süreçlerine uygulamaktan geçiyor.
Düne kadar bilgisayarlarıyla fark yaratmaya çalışan firma ve kurumlar bugün, geliştirdikleri "dijital akı" ile öne geçmeye çalışılıyor. Bilgi yığınları ile baş etmek için 99 yıllık IBM; 80 araştırma laboratuarındaki 40 bin geliştirici ile "daha akıllı gezegen" için çalışıyor.
IBM'nin bu hafta İstanbul'da gerçekleştirdiği Yazılım Zirvesi'nde dünya örneklerinden yola çıkarak Türkiye'nin bu alanda taşıdığı tehdit ve fırsatlar tartışıldı.
Bilgiyi durağanlıktan çıkarıp işe yarar hale getirmek amacıyla önerilen çözümlerden biri, kurum içindeki dijital dukalıkların yıkılarak bilgi demokrasisinin kurulması. Bilgiyi elinde tutanların, bunu paylaşmaması yüzünden pek çok kurum, zaten sahip olduğu bilgiyi yeniden üretmek için milyonlarca lirayı israf ediyor.
Akıllı yazılımlar bilgi kaosunu fırsata dönüştürmenin yegane çözümü olarak karşımıza çıkıyor ve şimdi umut; kentlerimizi, kurumlarımızı, işletmelerimizi verimli kılmak için matematikçilerin, mevcut bilgisayar sistemlerimizi daha akıllı hale getirmelerinde...
IBM Türk'ün Yazılım Müdürü Gülsün Emüler; bilişim kararlarının artık bilgisayar odalarından çıkıp yönetim kurulu düzeyine çıkması gerektiğini söylüyor. Emüler'e göre, "süreç, veri ve insan" üçgenini akıllı hale getirmek zorundayız. Bunun da yolu, doğru karar vermekten geçiyor. Akıllı yazılım çağı, karmaşıklıkta yol alabilmek için bir zorunluluk haline gelmiş durumda.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA