Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Hâkimler/Savcılar atama ve HSYK

"Milletvekillerinin tutukluluğunun devamına mahkemeler karar verdi" deyince, pek bilgiç bir edayla konuşuyorlar: "Hımmm... bu mahkemeler mi? Onlar, iktidarın hâkimleri. 12 Eylül anayasa değişikliğinden sonra şekillenen Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ile birlikte, yargı siyasi iktidarın eline geçti. Şimdi askeri vesayet yok ama yargı üzerinde siyasi vesayet var."
Merak ettim; araştırdım. Acaba İstanbul'daki özel yetkili mahkemelerin kaç savcısı ve hâkimi yeni HSYK tarafından atandı? Elde ettiğim bilgileri sizlerle paylaşıyorum:
Özel Yetkili 6 mahkemede (9, 10, 11, 12, 13, 14) çalışan, başkan dahil, 30 hâkim mevcut. 21'i eski HSYK tarafından atanmış. Hatta bazıları Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nden kalmış. 9'unu yeni Kurul atamış. Eski HSYK'nın "İş yükü dolayısıyla mahkemelerin üye sayıları arttırılsın" talebi yerine getirilmiş. Her mahkemeye bir hâkim verilmiş. Ayrıca, 9'uncu, 10'uncu ve 13'üncü Ağır Ceza mahkemelerinde, ilave olarak bir hâkim daha görevlendirilmiş. Toplam 9 hâkim.
Buna mukabil, İstanbul Özel Yetkili mahkemelerinde görev yapan 7 hâkim, yeni HSYK tarafından görevden alınmış. Bunlardan en tartışmalı olanı, bir çırpıda peş peşe tahliye kararları veren Oktay Kuban. O da, eski HSYK'ya yaptığı başvurusunun işleme konulması sonucunda, Eskişehir'e atanmış. 3 hâkimin de, gene kendi istekleri doğrultusunda atamaları gerçekleşmiş. Etti dört. Sadece bir hâkim, re'sen görevinden alınmış: Yılmaz Alp. Onun özel yetkisinin kaldırılmasına, THKP-C ile ilişkili olduğu iddiaları yol açmış. Zafer Başkurt ile Erkan Çanak ise, uyuşturucu kaçakçılarıyla ilişkili görüldüğü iddiası yüzünden, soruşturma sebebiyle özel yetkili mahkemelerden başka yerlere tayin edilmiş. Bu kararın, eski HSYK'dan kalan Ali Suat Ertosun'un da katılımıyla, oy birliğiyle çıktığını biliyoruz. Çanak ve Başkurt, daha sonra emekliliklerini istediler ama emekli olmalarına rağmen, haklarındaki soruşturma sürüyor.
Mustafa Balbay'a ilişkin, 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin "tutukluluğun devamı" istikametindeki kararı çok tartışıldı. 13. Ağır Ceza'nın 4 hâkimi de, eski HSYK tarafından atanmış. Balbay ve Haberal kararlarına karşı, 14. Ağır Ceza'ya başvuruldu. Bu mahkemenin de 3 üyesi eski HSYK, sadece 1 üyesi yeni HSYK tarafından görevlendirilmiş.
Savcılara gelince... Toplam 22 savcı var. 17'sini eski Kurul atamış, 5'ini yeni. 3'ü, Başsavcı vekilliğine geçen Zekeriya Öz, Fikret Seçen ve Ercan Şafak'ın yerine atanıyor. 2'si iş yükünü karşılamak üzere ilave olarak mahkemelere veriliyor. Son yaz kararnamesinde, Kasım İlmioğlu'nun, özel yetkisi alınıp ve Büyükçekmece'ye atanıyor. Bunun sebebi olarak, Bakırköy'den kalan ve yeni sonuçlanan bir soruşturma gösteriliyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA