Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Ekşi Sözlük

21 Nisan 2011'de, İnternet Dairesi Başkanlığı'ndan 11 servis sağlayıcısına bir mail gönderildi. Bu mail ekinde, 1600 civarında site ismi sayılıyordu ve adı geçen sitelerle ilgili işlem tesis edilmesi isteniyordu. Bu site isimleri, "resim eşleştirme" ve "kelime"ler üzerinden otomatik taramayla tespit edilmişti. (İlgililer, otomatik taramadan sonra manuel olarak da inceleme yapılmamış olmasının bu kargaşayı yarattığını itiraf ediyorlar.) 21 Nisan'da, yani mailin gönderildiği gün, birkaç yer sağlayıcı ve internet sitesi yetkilisi Daire'yi telefonla arayarak, listede bulunan bazı sitelerin suç unsuru barındırmadığını söyledi. Bunun üzerine, İnternet Dairesi inceleme yaptı ve yer sağlayıcılarıyla telefonlaşarak, "Suç tespit edilmeyen sitelere hiçbir işlem yapılmasın" talimatını verdi. Yer sağlayıcılara (hosting firmalarına) gönderilen listede, içinde Ekşi Sözlük'e ulaşma imkânını veren sourtimes.org da vardı. Sözlü olarak 21 ya da 22 Nisan'da servis sağlayıcılara "işlem yapılmasın" denilmişti, ama gazetelerde "Ekşi Sözlük kapatılıyor" iddiaları çıkınca, bu defa 3 Mayıs 2011'de, yazılı olarak aynı uyarı tekrarlandı. Zaten, daha önceden telefonlaşıldığı için, Ekşi Sözlük aleyhine hiçbir girişim gerçekleşmemişti. Sadece Ekşi Sözlük değil, tatli.net, oyunhilem.org, videoevren. org, emlakbankbodrum. com gibi ilgisiz siteler de manuel tarama yapılmadığı için okkanın altına gitmişti.
Yukarıdaki bilgileri, İnternet Dairesi Başkanlığı yetkilisi Osman Turan'dan aldım.
Tekrarlayayım: 22 Ağustos'ta yürürlüğe girecek olan profil seçme imkânıyla, Ekşi Sözlük'ün başına gelenler arasında hiçbir irtibat yok. Zira güvenli profil seçme, Yargıtay içtihadının belirlediği müstehcenlik ya da çocuk pornosu tanımı içinde kalan yayınları engellemeyi amaçlıyor. Buna, kumar, uyuşturucu, Atatürk'e hakaret, intihara yönlendirme, fuhuş, sağlığa aykırı madde pazarlamayı da ilave edebiliriz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA