Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Başbakan neden sezaryenle doğumlara takılmış olabilir?..

Blaise Pascal (futbolcu Pascal Nouma değil) bir yakınına yazdığı mektuba "Bu mektubu her zamankinden uzun yazıyorum. Çünkü kısa yazacak kadar vaktim yok" diye başlamış ya...
Başbakan Erdoğan ise gündemindeki konuların yoğunluğundan ve karmaşıklığından olacak, uzun uzun anlatması gereken sorunlar üzerinde birkaç cümlelik, kısaca geçmesi gereken meseleler hakkında da günlerce süren konuşmalar yapıyor.
Erdoğan'ın her sözüne mal bulmuş mağribi gibi atlamayı meslek edinenler de, bu konuşmalar üzerinde çeşitlemeler yaparak ömürlerini geçiriyorlar.
Başbakan'ın bir bardak suda fırtınalar kopartan son konuşması "Sezaryen" ve "Kürtaj" üzerineydi.

Sezaryen ve kürtaj
Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Nüfus Fonu ve Avrupa Parlamenterler Forumu tarafından düzenlenen, "Uluslararası Nüfus ve Kalkınma Konferansı"nda yaptığı konuşmada, her aileden en az üç çocuk istediğini tekrarlarken, sezaryenle doğuma ve kürtaja karşı olduğunu şöyle anlattı:
"Ben, sezaryenle doğuma karşı olan bir başbakanım. Kürtajı bir cinayet olarak görüyorum. Buna kimsenin müsaade etmeye hakkı olmamalı, ha anne karnında bir çocuğu öldürürsünüz, ha doğduktan sonra... Hiç farkı yok."
Başbakan ertesi gün de AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları 3. Olağan Kongresi'nde şöyle konuştu:

Kürtaj ve Uludere
"
Kürtajı bir cinayet olarak görüyorum. Ve bu ifademe karşı çıkan bazı çevrelere, medya mensuplarına sesleniyorum; yatıyorsunuz, kalkıyorsunuz Uludere diyorsunuz. Her kürtaj bir Uludere'dir diyorum. Anne karnında bir yavruyu öldürmenin doğumdan sonra öldürmekten ne farkı var, soruyorum size."
Başbakan Erdoğan'ın özellikle "Sezaryen" konusuna neden takıldığını anlatacak vakti yok ki, doğacak tepkileri bile bile bu konunun üzerinde duruyor.
Bereket konuyu bilenler ve ille de "Başbakan'a bir şeyler demek" için değil kamuoyunu aydınlatmak için yaşayanlar da var. Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta'nın "haberx.com"daki yazısından alıntılar yaparak, öğrendiklerimi siz sayın okurlarımla paylaşıyorum:

Sezaryen modası mı?
- Sağlık Bakanlığı, Türkiye'deki tüm doğumlar içinde sezaryen oranının 1998'de yüzde 14 iken, 2007'de yüzde 36, 2010'da ise yüzde 45.4 olarak gerçekleştiğini bildiriyor. Devlet hastanelerinde sezaryen oranı yüzde 41 iken, özel hastanelerde yüzde 64'e, üniversite hastanelerinde ise yüzde 65′e çıkmış durumda. Dünya Sağlık Örgütü ise sezaryen oranlarının yüzde 5-15 arasında olması gerektiğini, yüzde 15 üzerindeki oranların faydadan çok zarar getireceğini bildiriyor.

Zamanlama meselesi
- Önce sezaryenle doğumların neden arttığına bakalım: 1- Cerrahi ve anestezi tekniklerinin gelişmesiyle sezaryenle ilgili riskler azalmış ve güvenirliği artmıştır. 2- Doktor sezaryeni tercih eder çünkü normal doğumun ne zaman olacağı hiç belli olmaz. Doktor için sezaryen doğumun daha az sıkıntılı olması yanında maddi kazancı da daha fazladır. 3- Çalışan anne adayları normal doğumu bekleyerek zaman kaybetmek istemezler. İzin ve tatiller buna göre ayarlanır. Sezaryen doğumun anestezi ile gerçekleştirilmesi de acı çekmekten korkan kadınlar için çok cazip olabilir.

Metropol kadınları
- Tarlada çalışan, evinin suyunu çeşmeden, odununu ormandan taşıyan güçlü kuvvetli, acı çekmeye alışmış çilekeş köylü kadını rahatlıkla normal doğum yapabilir; zaten de öyle yapıyor. Büyük şehir kadınlarına gelince. Kanun hükmünde kararname de çıkarılsa onları normal doğuma zorlayamayız. Karın ve pelvis kasları dumura uğramış, ıkınma gücü sıfıra yakın, canı tatlı, çıtıpıtı, nazenin metropol kadınlarının isteseler bile "normal doğum yapmaları mümkün değildir."
Bilen bir kişinin "Kürtaj" konusunu da bu berraklıkla ele almasını beklemek durumundayız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA