İnsan yüzleri en gizli tutulması gereken verilerin başında geliyor. Oysa biz bu görüntüleri sosyal ağlarda gönüllü paylaşıyoruz. Akıllı telefon ve web kameralarına özçekim (Selfie) pozları veriyoruz. Üstelik bir de Facebook etiketlemeleriyle yüzler ve isimler eşleştiriliyor. Oysa Amerikan ve İngiliz gizli servislerinin birçok kez video kamera görüntülerini topladığı ortaya çıkmıştı. Yani polisiye dizilerde şüpheli kişinin evine girip fotoğraflarını karıştırma dönemi çoktan sona erdi. İngiliz ve Amerikan gizli servislerinin eylemleri gazetelere zaman zaman konu oluyor. Özellikle internet üzerinden açık istihbarat toplama oldukça yaygın kullanılan bir yöntem.
WEB KAMERALARI
2008 ile 2012 yılında Yahoo kullanıcılarının web kamerası görüntülerini topladığı The Guardian tarafından ortaya çıkarılmıştı. Yine Edward Snowden'in itiraflarında NSA'in selfie fotoğraflarından insanların kimlik bilgisiyle eşleştirildiği görülmüştü. Yani her koşulda gizli servisler, bizim gönüllü olarak yüklediğimiz özçekim fotoğraflarından önemli bir veri tabanı oluşturuyor. Bu bilgilere bir de Facebook etiketlemelerini ekleyin, o zaman gizli servisler için bu fotoğraflar oldukça cazip.
SELFİE FOTOĞRAFLAR YENİ VERİ DEPOSU
Son
dönemde artan özçekim (Selfie) çılgınlığı telefon tasarımlarını da etkiledi. Facebook, Instagram ve Google+ hesapları özçekim fotoğraflarıyla doldu. Fotoğraflara düşülen etiketler de gizli servislerin oyun alanına düşüyor.
CİHAZ YÜZ İLİŞKİSİ
Dizüstü
bilgisayarlardaki web kameralarının yetenekleri arttı. Daha net daha iyi görüntü alıyorlar. Bunlar sadece Skype veya Google Hangout üzerinden kolayca görüşmenizi sağlamıyor. Aynı zamanda bir bilgisayarı hangi yüzün kullandığı konusunda eşleştirmeler yapılabilir. Bu bilginin değeri inanılmaz. Normalde bu tür eşleştirmeler bazı dizüstü bilgisayarların açılması için de kullanılıyor.
VİDEOLAR DA TAKİP ALTINDA
Sadece
yüz fotoğrafları değil, videolar da takip altında. Kullanılan yazılım da Google tarafından satın alınan PittPatt şirketinin geliştirdiği çözüm. Video eşleştirmelerinde kişinin ses ve yürüyüş özellikleri bile kayıt altına alınabiliyor. Kimlik tanımlaması bu özelliklere göre de belirleniyor.