Yaz sıcağında serin bir köşe ararken ekranı kırılan telefonuma sabitlenmiş gözlerle bakıyorum. Çok değil 14 yıl önce, Eylül 2000'de Nokia'nın 3310 modeli hayatımızı değiştirmişti. Siyah beyaz ekranı, 3 günü aşan pil ömrü, 115 gram ağırlığıyla 3210'un tahtına kuruldu. Tam 126 milyon adet (wikipedia) satış rakamını yakalayan Danimarkalı ürün, yeni uygulamalarıyla da dikkatleri üzerine çekmişti. Tüm zamanların en popüler oyunu yılan (snake), hesap makinesi gibi uygulamalarla da kalbimizi fethetmişti. Ancak alışkanlıklar çabuk değişiyor.
14 YIL SONRA
Eskiye özlem duyacak kadar bunaltan dertler akıllı telefondan soğutur oldu. Renkli, büyük ekranları oldukça narin. 1 metreden düşünce ekranın parçalara ayrılması cepte birkaç yüz TL'lik delik açıyor. Bazen aynı gün içinde 2 defa şarj etmek zorunda kaldığımızdan sürekli şarj kablosunu yanımızda taşımaktan başka şansımız yok.
İSTEKLER BİTMİYOR
Milenyum çağında bilgisayarlarda kullandığımız Microsoft Windows 2000, bizden güncelleme istediğinde suratımızı ekşitirken, şimdi hemen her gün aynı talepte bulunan akıllı telefonların isteklerini normal karşılar olduk. Bu telefonların kölesine haline gelen bizler çok akıllı ya da yetenekli mi bireylere mi dönüştük? Akıllı telefonların pil süresine kızıyoruz ama fotoğraf ve video çekmekten, twitter, facebook gibi sosyal ağlara bağlanmaktan, youtube da video izlemekten, elektronik postalara bakmaktan vazgeçebilir miyiz? Şöyle ciddi düşünün. Bu cihazlara sadece akıllı telefon demek çok yerinde bir davranış mı? Yaptıkları işe ve yeteneklerine bakarsak, 'pil ömrü çok kısa' diye eleştirmek haksızlık sayılabilir. Burada can alıcı nokta telefonların sadece birer teknolojik bir ürün değil, hayat tarzının uzantısı haline dönüşmüş olması.
BUGÜN VE 14 YIL ÖNCE
Önce
onsuz yapamayacaklarınızı bir kenara yazın. Sonra olmazsa olmazlarınıza göre telefonunuzu seçin. Sizin için akıllı telefon nedir? Hayatınıza giren kolaylıklar ve riskler diye baktığınızda kendi kendinize daha çok soru sorabilirsiniz. Büyük ekranların aksesuarsız doğal ortama çıkamayan narin yapısı, eskinin dayanıklı telefonlarının yanında masraf çıkarmaya yatkın. Sadece renkli kapakları için bile harcamadan kaçınmıyoruz.
WİNDOWS İLE YALANDAN DOĞDU!
"Nokia
3310, Windows Phone işletim sistemiyle yeniden doğuyor" demeyi çok isterdim. Bunu iddia eden http://conversations. nokia.com/2014/04/01/nokia-3310-gets- 41-megapixel-windows-phone-makeover/ sitesi çok inandırıcı geldi. Üşenmeden Nokia Türkiye'deki arkadaşlarımı aradım. Böyle bir telefon için talepte bulunmayı ihmal etmedim! "O zamanlar kamera vardı da biz mi koymadık" diyenler 41 megapiksel kamerasıyla modelin yeniden doğuşuna alkış tutuyor. Nokia PureView teknolojisi tüm zamanların en popüler Nokia modellerinden 3310'da kullanılıyor. Bakalım bu rüya gerçek olacak mı?
MOBİL VİRÜSLERİN 10 YIL ÖNCESİ VE ŞİMDİ
Haziran 2004 yılında Kaspersky Lab yetkilileri Worm.SymbOS.Cabir kon adlı cep telefonlarına zarar veren mobil orta mlarda yayılan ilk kötü niyetli yazılımı keşfettiler.
10 yıl sonra Kaspersk Lab yetkilileri 340 binden fazla mobil ortamda yayılan kötü niyetli yazılımlara dikkat çekiyor.
AKILLILAR GÜVENLİKTE DE BAZI BEDELLER ÖDETİYOR
Akıllı
telefon kullanarak e-postalarımıza erişiyoruz, internette video izliyor, fotoğraf ve video çekiyor, sosyal ağlarda video ve fotoğraf paylaşıyoruz ama sahip olduğumuz riskler de artıyor. Yani elde ettiğimiz her yetenek için bir bedel ödemek zorunda kalabiliriz. Önümüzdeki dönemde akıllı telefonlar güvenlik açısından büyük risk oluşturmaya devam edecek. Önemli olan farkında olup önlem almak.