Türkiye'nin çağrısıyla bugün olağanüstü toplantı yapacak olan NATO Konseyi'nde ittifakın Suriye'ye dönük yol haritası çizilecek. Ankara iki aşamalı plan üzerinden hareket edecek. Konsey'in bugün 11.00'de yapılacak toplantısında öncelikle NATO radar kayıtları üzerinden, uluslararası sularda Türk F-4 uçağına yapılan saldırı anlatılacak. Kayıtlar NATO'ya ait olduğu için ittifak da müttefiklik dayanışması çerçevesinde bu olayın taraflarından biri haline getirilecek.
ŞAM'A ABLUKA
NATO'nun bu toplantısının ardından Türkiye'nin çağrıda bulunması halinde Esad yönetimine karşı ittifak harekete geçebilecek. Bu çerçevede Doğu Akdeniz'i hava ve denizden "abluka"ya alacak önlemler devreye girebilecek. NATO acil müdahale gücünün hazır tutulması, bölgenin Awacs'larla izlenmesi, NATO deniz gücünün bölgede konuşlandırılması gündeme gelebilecek. Türkiye ayrıca Suriye'ye yönelik ekonomik yaptırımların kapsamını genişletecek. Gerekirse Suriye'ye açılan sınır kapıları geçişlere kapatılacak. Toplantıdan sonra konunun ABD ve İngiltere tarafından Birleşmiş Milletler'e (BM) taşınması bekleniyor. Ancak iki müttefikin Türkiye'ye verdiği desteğe karşın, Rusya'nın vetosunun aşılması beklenmiyor. Kaynaklar, BM'den bir başkanlık açıklamasının çıkmasının bile güç olduğuna işaret etti. Bu arada Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin NATO ve BM girişimlerinden sonra olayı 6 Temmuz'da Paris'te yapılacak olan Suriye'nin Dostları Grubu toplantısında anlatacak. Suriye'nin bu defa 80'den fazla ülke tarafından birkez daha kınanması bekleniyor.
BU YÖNETİM BÖYLE GİTMEZ
Türkiye, Batı'daki müttefiklerinden destek ararken, Şam yönetiminin en büyük destekçilerini de sıkı markaja aldı. Büyükelçilerin Bakanlığa çağrılmasının yanı sıra Davutoğlu, telefonla görüştüğü Rus muhatabına, "Esad yönetimi bilerek yaptı. Bu konu bizim Suriye'ye genel yaklaşımımızdan farklı, ikili bir konu" dedi. Dün de Fas, Alman ve İtalyan meslektaşlarıyla görüşen Davutoğlu'na, "Sizinle birlikteyiz" mesajı verildi.
İKİNCİ AŞAMA: 5. MADDE
Krizin süreç içinde derinleşmesi halinde bu defa daha önce 1991 ve 2003 Irak savaşları öncesinde NATO Sözleşmesi'nin 4. Maddesi'ni işleten Türkiye'nin, ittifak tarihinde ilk kez ABD'nin 11 Eylül saldırıları sonrasında işlettiği 5'inci maddeye ihtiyaç duyulabileceği belirtiliyor. Suriye'nin saldırısı Türkiye'nin sorunu olmaktan çıkarılıp NATO'ya yönelik "hasmane tutum" olarak kayda geçirilirse Ankara'nın Şam yönetimine karşı diplomatik ve ekonomik yaptırımlardan sonra son aşamada askeri misilleme isteme hakkı doğacak.
GRUP KONUŞMASI
Suriye Dışişleri Sözcüsü'nün 'meşru müdafaa' açıklaması da Ankara tarafından inandırıcı bulunmadı. Türkiye'nin radar kayıtlarını ortaya koyduğunu buna karşın, Suriye'nin koymadığına işaret eden kaynaklar, Suriye'nin ilk günden bu yana inkarı seçtiğine işaret etti. Kaynaklar, Türkiye'nin aramalarını Suriye karasularında sürdürdüğünü ve enkazın çıkartılması için yardım istenmesinin oldukça güç olduğuna işaret etti. Başbakan Erdoğan, 2 pilota ulaşılmadan Suriye'ye karşı yaptırımların açıklanmamasını istedi. Erdoğan'ın bugün yapacağı grup konuşmasında Suriye'ye yönelik suçlamaları sıralaması buna karşın yeni yaptırımları açıklaması beklenmiyor. Hedef önce pilotların bulunması ve uçağın enkazının çıkartılması. Öte yandan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ile dün gece bir telefon ğörüşmesi yaptı.
İNGİLİZ BASINI: UÇAKLARIMIZ DESTEĞE HAZIR
Türkiye'nin, F-4 uçağının Suriye tarafından düşürülmesi ardından bir "intikam" baskını gerçekleştirmesi olasılığı karşısında İngiliz savaş uçaklarının Türkiye'ye destek için hazır bekletildiği öne sürüldü. İngiliz Daily Star gazetesi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "gereken her şeyin yapılacağı" açıklamasına dikkat çekerek "Türkiye'nin savaş uçaklarından birinin düşürülmesi ardından intikam sözü vermesinden sonra İngiliz savaş uçakları, Suriye'ye bir saldırı düzenlemek için hazır bekliyor" diye yazdı. Haberde, İngiliz savaş uçaklarının NATO müttefikini destek amacıyla Suriye'ye yönelik bir hava baskınında yer alabilecekleri vurgulandı. Gazete, "Eğer Türkiye misilleme yapmaya karar verirse İngiltere ve ABD dahil, başka NATO güçleri, onları desteklemesi ve Suriye'ye saldırıya katılması yönünde baskı altına girer" dedi.
(ANKA)