İran'ın uranyum zenginleştirme çalışmalarını nükleer silah diyerek suçlayan, bu nedenle de yaptırımlarıyla ülkeye yönelik tecrit operasyonu başlatan ABD'nin son atağı Türk iş dünyasında bardağı taşırdı. Türkiye'nin İran'la bankacılık sistemini kullanarak ticaret yapmasının engellenmesinin ardından 'altın'la da ödemenin durdurulmasına tepki gösteren iş dünyası "ABD'nin kararı önemli değil. Ticaret yolunu bulur" mesajı verdi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-İran Ticaret Konseyi Başkanı ve Trabzon Sanayi Odası Başkanı Ali Osman Ulusoy, ABD'nin bu kararının 'anlamsız' olduğunu belirterek, "Asıl ABD Belçika ve Fransa üzerinden İran'a hemen hemen her kalemde ihracat yapıyor" dedi. Ulusoy, bu konuyu Türkiye'ye gelen ABD'li devlet yetkililerine ilettiklerini belirterek "ABD'li yetkililere 'siz sattığınız malların parasını nasıl tahsil ediyorsanız, biz de hem ödememizi ve tahsilatımızı aynı yollarla yapacağız' dedim" diye konuştu. Ulusoy, ABD'nin kararının önemli olmadığını da belirterek ticaretin kendi yolunu bulacağını da vurguladı. Türkiye ile İran ticaret hacminin bu yıl 20 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Türkiye İran'dan yılda 18 milyon metreküp doğalgaz alıyor ve 7 milyar dolarlık altın ihracatı gerçekleştiriyor.
2011'de ABD'ye sipariş
İran'ın ABD ile dünya genilinde süren ambargoya rağmen ticaret yaptığı bizzat ABD devlet kurumlarının itirafıyla ortaya çıkmıştı. İran 2011'de, ABD Nüfus Bürosu istatistiklerine göre, Amerika'dan toplam 229 milyon dolar değerinde mal ithal etti, ABD'nin İran'a satışları ise 2012'de de devam etti. Mart ayında İran, ABD'den 120 bin ton buğday satın almak istediğini açıkladı. 2011 yılında, ABD ise İran'dan büyük ölçüde sanat eserleri ve antikalardan oluşan toplam 888 bin dolarlık mal ithal etti. Bu rakam 2010 yılında ise 94 milyon dolardı. İran ile ABD ticareti yıldan yıla önemli değişiklikler gösterdi. ABD yaptırımları İran'a insani, tıbbi ve eğitim için gerekli mallara yasak getiriyor. Ama iki ülke arasında insülinden sakıza kadanr büyük küçük birçok ürünler de dahil olmak üzere çok sayıda kalemde ticaret sürüyor.
Türkiye'yi tehdit ettiler İran'da yakalandılar
AMBARGOYU derinleştirip dünyanın İran'la bankacılık yapmamasını isteyen ABD'nin kendi finans kurumları İran'la iş yaparken yakalanmıştı. İran'a yönelik finansal ambargoyu HSBC, JP Morgan ve Standard Chartered'ın deldiği ABD'de ispat edilmişti. ABD'deki HSBC Bank USA N.A. (HBUS) ve yine HSBC'nin alt şirketlerinden HBME JP Morgan Chase altı İran bankası ile işbirliği yaptığı için yakalanmıştı. İngiliz Standard Chartered Bank'ın ABD biriminin ise İran hükümetiyle tam 250 milyar dolarlık 60 bin gizli işlem yaptığı ortaya çıkmıştı. ABD Senatosu'nun hazırladığı rapora göre HSBC'nin 2001-2007 arasında 25 bin işlemi tespit edildi. İran ile toplam 19.4 milyar dolarlık bankacılık işlemi yapıldığı ortaya çıktı.