Kırmızı hat kesildi
ABD ile Güney Kore, Kuzey Kore'nin "savaş" çıkışlarına rağmen tatbikatlarına başladı. Güney ile kırmızı hattı kesen ve ateşkesi bitiren Kuzey Kore de kendi tatbikatını yürütüyor
Kuzey Kore'nin 12 Şubat'ta başarıyla denediği nükleer testin ardından tansiyonun düşmediği bölgede savaş çanları çalmaya başladı. Nükleer faaliyetleri nedeniyle geçen hafta Birleşmiş Milletler'in sert yaptırımları ile karşılaşan Kuzey Kore'nin tüm karşıtlığına rağmen Güney Kore ile ABD, dün iki hafta sürecek tatbikatlarına başladı. Key Resolve isimli tatbikata 10 bin Güney Kore ve 3 bin 500 ABD askeri katılacak. Bölgede yaklaşık 28 bin askeri bulunan ABD ile Güney Kore ayrıca 1 Mart'tan bu yana başka bir tatbiatı daha devam ettiriyor. Kuzey Kore de "savaş hazırlığı" olarak nitelidiği tatbikat nedeniyle Güney Kore ile acil durumlar için kullandıkları kırmızı hat telefonlarını kesti. Güney Kore, iki kere aradıkları hattan cevap alamadıklarını açıkladı. Aralarında diplomatik ilişki bulunmayan iki ülke, 1971'de kurulan kırmızı hatlar gereği günde iki kez çeşitli konuları görüşüyordu. Kuzey Kore ayrıca Güney Kore ile 1953'te imzaladıkları ateşkesi de tek taraflı sona erdirdi. Kuzey Kore komünist partisinin gazetesi Rodong Sinmun'dan, "Ateşkes anlaşması iptal edilmiştir. Bundan sonra kimse bu topraklarda neler olacağını tahmin edemez" açıklaması yapıldı. Güney Koreli yetkililer, Kuzey Kore'nin ayrıca kendi askeri tatbikatını başlattığını duyurdu. Tatbikatın hava, kara ve denizi kapsadığı açıklandı. Kuzey Kore lideri Kim Jong Un geçen hafta da askerlerine "savaşa hazır olun" emri vermişti. Dün yaşananlar ise 2010'da Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye ait bir adayı bombalamasından sonra tansiyonu en yükseğe çıkaran anlar oldu. Güney Kore ile Kuzey Kore,1950- 1953'teki Kore Savaşı'ndan bu yana kağıt üzerinde bir barış anlaşmaları olmadığı için teknik olarak savaş halindeler.
ABD'Yİ VURACAK GÜCÜ YOK
Komünist rejimle yönetilen Kuzey Kore, geçen hafta da ABD ile Güney Kore'yi nükleer silahla vurma tehdidinde bulunmuştu. ABD'yi vuracak uzun menzilli füzesi olduğunu savunan Kuzey Kore, şimdiye kadar 3 kere başarılı nükleer test yaptı. Uzmanlar ise, Kuzey Kore'nin ABD'ye ulaşabilecek füzelere sahip olsa da bunlara nükleer savaşbaşlığı yerleştirme kapasitesinin henüz olmadığını söylüyor. Ancak tıpkı 2010'daki gibi Güney Kore'ye saldırma ihtimali olan Kuzey Kore'nin ayrıca bu süreçte daha fazla nükleer deneme yapmasından endişe ediliyor.