Nekkaz A Haber'e konuştu
Ermeni soykırımı yaşanmamıştır dediği için hüküm giyenlerin parasını ödemek için 1 milyon Euro’luk bir fon oluşturma vaadinde bulunana Cezayir kökenli Fransız işadamı Raşid Nekkaz Duygu Leloğlu’nun sunduğu Satır Arası programına konuk oldu.
İşte söyleşiden satır başları...
Bu yasa geçerse soykırımı inkâr kişilere eden bir fon ayırdığınızı duyurdunuz. Bir milyon Euro'luk bir fondan bahsediyorsunuz. Neden böyle bir şey yapıyorsunuz?
Ben bir inanç adamıyım. Fransa ve Avrupa kamuoyuna taahhütlerde bulunan bir insanım. Ve Sarkozy'nin, Fransa gibi, ifade özgürlüğü ve insan haklarıyla ünlü olan bir ülkenin başkanının böyle bir şey yapmasını kabul edemiyorum. Fransızları ya da Avrupalıları bir şeyleri söyleme ya da söylememe konusunda zorunlu bırakmasını anlayamıyorum. Burada Türk insanının onuru ve ifade özgürlüğü için 1 milyon Euro'luk bir fon öngörüyorum. Her kim bu kararı özgür bir biçimde verirse ve ermeni soykırımını reddederse bunu ifade ederse, bunun ödenmesi konusunda ben de bir taahhütte bulunuyorum..
RÖPORTAJIN İLK BÖLÜMÜNÜ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN
RÖPORTAJIN İKİNCİ BÖLÜMÜNÜ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN
Bu 1 milyon euroluk fonu nasıl oluşturacaksınız?
Bu bir milyonluk fonu ben ve Katolik bir Amerikalı olan eşim Cecile birlikte oluşturacağız. Bu bizim kişisel fonumuz. 2010 temmuzunda da bir fon oluşturmuştuk, 1 milyon euroluk. Fransa'daki Müslüman kadınlar için. Yine aynı inisiyatifi oluşturuyoruz. İnsanların temel özgürlüklerini ihlal eden bir yasaydı ve bu konuda biz yine tepki koymuştuk. Fransa'nın insan hakları konusunda büyük bir ülke olabilmesi için bunun yapılması gerektiğini düşünüyorum. Nicolas Sarkozy bunun kesinlikle anayasal bir suç olduğunu bize yeniden gösteriyor. Biz buna izin veremeyiz.
Bu fonu oluştururken aynı zamanda Türklere Fransa'ya gelip, böyle bir soykırım olmadığını söyleyin diyor musunuz? Fransa'da bir ifade özgürlüğünü bu şekilde kanıtlayacak mısınız?
Fransa'nın ifade özgürlüğünün gerçeklik içinde olması için be çalışıyorum. Nicolas Sarkozy hangi hakla tarih konusunda bir yargıda bulunuyor. Bir halkı nasıl yargılayabilir? Bunun hakkını kendinde nasıl bulabilir. Amerikalara karşı da bir yasa çıkarabilir. Amerika'daki yerliler konusunda da bir yasa çıkarabilir. Ya da Fransızlar konusunda da bir yasa çıkabilir. Cezayir ile ilgili. Ama Fransa'nın diğerleri gibi güzel bir ülke olmasını istiyorum. Dünya üzerindeki diğer ülkeler gibi bir ülke olsun istiyorum. Fransa uluslararası bir ceza mahkemesi değil, Lahey değil. Başka bir halkı yargılama konusunda bir hakkı yok. Ve Türk halkının onuruna saygı göstermesi gerekiyor. Ben bunun için bu fonu oluşturdum. İfade özgürlüğü konusunda vurgu yapmak istiyorum. Bir kez daha söylemek istiyorum Türk halkının Ermenilere karşı bir soykırım işlediğine dair bir suçlamada bulunamayız. Böyle bir yasa hiçbir şekilde bir ülkenin kaderini belirleyemez. Bu soykırımı reddettiği için Hapse atılacak bir kişi olacaksa, bunun için ben hazırım.
Böyle bir fon yaratarak, aynı zamanda Cezayir soykırımına da bir göndermede bulunuyor musunuz?
Tabii ki bulunuyorum. Bir devlet tarih içerisinde, Türk milletini suçlayarak bir saptamada bulunuyorsa tarih kitaplarını açıyoruz demektir. Bu şekilde soykırıma maruz kalmış bütün halkları sıralamamız, alt alta yazmamız gerekiyor. Bu anlamda Cezayir dosyasını da açabiliriz. Fransızlar tarafından işlenen bu kıyımdan da bahsedebiliriz. Ben bunların önemini çok iyi biliyorum. Tarihin önemini. Bu konuda eğitim aldım. Bir ülkenin bir halkın acılarından bahsederken kesinlikle çok dikkatli olunması gerekiyor. Sarkozy ermeni soykırımı konusunda Türk halkını suçluyor. Tabi ben Türk halkına da teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Kanuni Sultan Süleyman 1. Fransuva'ya yardım etmiştir. Zamanında hapse atılan Fransuva'yı kurtarmıştır. Onu bu şekilde suçlayacağına, tam tersi teşekkür etmeli. Bu da tarihsel bir nezakettir aslında.
Fransa kendi tarihi ile yüzleşebilmiş midir? Bütün bunlar yerine kendi tarihiyle yüzleşmesi gerektiğini düşünüyor musunuz?
Fransa Amerikalıların Vietnam savaşı sırasında yaptığı hafıza egzersizini yapmamıştır. Fransa'da bir milyon Cezayirliyi katletmiştir. İkinci dünya savaşı ile 1962 arasında bu katliam yaşanmıştır. Bu gerçekten insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Cezayir kökenli bir Fransız vatandaşı olarak, fikrin şu olması gerektiğini düşünüyorum, Bir halkı suçlamak önemli değildir, Sadece sorumluluğu üstüne almak ve özür dilemek önemlidir. Özür dilemek suç değildir. Geçen şeyler geçmiştir. Geçmişe geri dönemeyiz. Ama kesinlikle gelecekle yüzleşmemiz ve bununla mücadele etmemiz gerekiyor. Fransa Türkiye için, dürüst ve diplomatik bir ortaktır. Fransa belki bu anlamda AB'ye üye olması için Türkiye'yi desteklemeli ve yardım etmelidir. Üç tane hata yaşanmıştır. 1920 yılında Sevr Anlaşması sırasında Fransa bir hata yapmıştır. . İkinci hata Sarkozy döneminde gerçekleşmiştir. AB'ye Türkiye'nin entegre olması konusunda Sarkozy karşı çıkmıştır. Üçüncü konu da bu ermeni meselesidir. Bu gerçekten yeter. 1920 yılındaki Sevr anlaşması hata daha sonra politik irade tarafından düzeltildi. Mustafa Kemal Atatürk Lozan antlaşmasını imzalayarak bunu düzeltebildi. Ve Türk halkına bu onur geri verildi. Bu politik iradeyi göstermek lazım. Bu 1 milyon euroluk fonu ben vererek, Bir demokrasi içerisinde kadere yer almadığını göstermek istiyorum. Senatoda bu konu yarın görüşülecek. Bu yasanın geçmemesi içinde çalışmalar yapıyoruz. Bu kesinlikle haksız bir yasa. Avrupa insan hakları konvansiyonunun da karşı olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda eylemler gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bu şekilde senatodan bu yasanın geçmemesini sağlayacağız. Türkiye ve Fransa'daki Türk halkına sesleniyorum. Bu yasa tasarısına karşı seferber olun, senatoya gelin burada bulunun.