Mülteci kampında Taliban eğitimi
Pakistan'daki mülteci kamplarında 2 milyona yakın Afgan sefalet içinde yaşıyor. Zor koşullarda dini eğitim alan binlerce genç, Taliban kontrolündeki Afgan medreselerine dönüyor
EL Kaide lideri Usame Bin Ladin'e yönelik operasyonun ardından gergin günler yaşayan Pakistan, Afganistan'dan göçen 2 milyona yakın mülteciye ev sahipliği yapıyor. İslamabad, Peşaver ve Harripur gibi büyük kentlerin dışında kurulan kamplarda kalanlar zor koşullarda yaşam mücadelesi veriyor. Hiçbir altyapı ve sağlık hizmetinin bulunmadığı kamplarda binlerce çocuk medreselerde eğitim görüyor. Öğrenciler, Afganistan'ın Mezar-ı Şerif, Kunduz, Herat, Faryap gibi kentlerinden geliyor. 20 bin öğrencinin öğrenim gördüğü tahmin edilen Pakistan'daki bu medreselerde hafızlık, Kuran, hadis gibi İslami ilimler öğretiliyor. Kamplarda kılınan cuma namazlarında hocalar, öğrencilere cihadı anlatıyor. Bir yandan din eğitimi alan öğrenciler öte yandan Afganistan'daki cihada hazırlanıyor.
HARRİPUR MEDRESELERİ
Medreselerde 10 yaşından 25 yaşına kadar her yaştan öğrenci var. Eğitimini tamamlayanlar, hocalık yapmak için Afganistan'daki medreselere gidiyor. Taliban'ın kontrolü altındaki medreselerin hocaları, hiçbir öğrencinin Taliban saflarına katılmaya mecbur olmadığını savunuyor. İsteyen öğrenci icazetini (diploma) aldıktan sonra Taliban saflarına katılıyor. Bu medreselerin yanı sıra Pakistan'da Taliban'a molla yetiştiren medreseler de var. Medreselere Pakistan devletinin herhangi bir maddi katkısı yok. Masraflar bağışlarla karşılanıyor. Öğrenciler arasında ailesini savaşta yitirmiş çocuklar da var. İslamabad'a 80 kilometre uzaklıktaki Harripur kentindeki mülteci kampında Afgan, Özbek, Tacik ve Türkmen ailelerin çocukları eğitim görüyor. Harripur kampındaki medresenin baş hocası Muhdi Abdullah, "Zor koşullarda yaşıyoruz, çocuklarımıza İslami ilimleri öğretiyoruz, tek gelirimiz hayırseverlerin yaptığı bağışlar" diyor.
MEDRESEDE HAYAT ZOR
Türkmen medresesinde 560 öğrenci var. Sabah namazıyla başlayan eğitim, yatsı namazına kadar sürüyor. Namazlar birlikte kılınıyor, yemekler toplu yeniyor. Öğrenciler boş zamanlarında mülteci kampının kerpiç duvarlı sokaklarında oynuyor.