25 KİŞİ ÖLDÜ
Öte yandan Suriye'de rejim karşıtı gösterilerinin başladığı kent Dera'da ölen göstericilerin sayısının 25 olduğu bildirildi.
Göstericilerden Abdullah Abazid, güvenlik güçlerinin gösteriye müdahale ettiğini, ağır silahlarla yapılan müdahalede en az 25 kişinin hayatını kaybettiğini aktardı.
Suriye'de düzenlenen yönetim karşıtı protestolarda cuma gününden bu yana 100'den fazla kişinin yaşamını yitirdiği bildiriliyor.
BM'DEN SORUŞTURMA TALEBİ
BM İnsan Hakları Komiseri Navi Pillay, Suriye'den güvenlik güçlerini kontrol altına alması ve hafta sonu 100'den fazla protestocunun öldürülmesiyle ilgili soruşturma başlatılmasını istedi.
Pillay, Suriye'de şiddetin artmasını kınayarak, insan hakları savunucuları ve siyasi mahkumların serbest bırakılması çağrısında bulundu.
BM yetkilisi, yaptığı yazılı açıklamada, "ilk adımın şiddet kullanımının derhal durdurulması olduğunu, daha sonra aralarında güvenlik güçlerinin de bulunduğu belirtilen ölümlerle ilgili tam ve bağımsız bir soruşturma başlatılması gerektiğini" kaydetti.
Suriye'de düzenlenen yönetim karşıtı protestolarda cuma gününden bu yana 100'den fazla kişinin yaşamını yitirdiği bildiriliyor.
221 KİŞİ KAYIP
Öte yandan Suriye'nin birçok kentinde hafta sonu çıkan olaylarla birlikte rejim karşıtları da gözaltına alınıyor.
Görgü tanıkları ve muhalefet, özellikle başkent Şam, Humus, Dera, Lazkiye, Haseke, Deyreszor ve Halep'te çok sayıda kişinin güvenlik güçlerince gözaltına alındığını belirttiler.
Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü, olağanüstü halin kalkmasına rağmen cuma günü çok sayıda kişinin keyfi gözaltına alındığını bildirerek, gösterilerde işlenen cinayetler konusunda bağımsız bir soruşturulma yapılması çağrısında bulundu.
Merkezi İspanya'nın Sevilla kentinde bulunan "İnsan" adlı Suriyeli insan hakları kuruluşu da cumadan bu yana Suriye'de 221 kişinin kaybolduğunu iddia etti.
15 Mart Devrim Şehitleri Kurulu da kendi derlediği listeye göre, ülkede cuma ve cumartesi rejim karşıtı gösterilerin bastırılmasında 120 kişinin öldüğünü bildirdi.
Suriye'deki her kesimden 102 aydın ve gazetecinin imzasıyla yayımlanan bildiride de Suriye makamlarının baskıcı uygulaması kınandı ve resmi medyada çalışan gazetecilere istifa çağrısı yapıldı.
Ayrıca görgü tanıkları, başkent yakınındaki "sıcak noktalara" giden karayollarının gece ulaşıma kapatıldığını ve kimlik kontrolü yapıldığını belirtiyorlar.
İnsan Hakları Gözlem Örgütü de "ABD ve AB'den protestocuları öldürmek için güce başvuran ve cuma günkü kıyımdan sonra gözaltındaki yüzlerce kişiye işkence yapan Suriyeli sorumlulara yaptırım uygulanmasını" istedi.
Wall Street Journal gazetesine göre, Amerikan hükümeti Suriye Devlet Başkanına yakın üst düzey yetkililere yaptırımlar uygulamaya hazırlanıyor.