NATO sözcüsü Carmen Romero, Kore yarımadasındaki gelişmelerin NATO tarafından büyük endişeyle izlediğini belirtti.
Kuzey Kore'nin, Güney Kore'nin Yeonpyeong adasına topçu ateşi açması ve 2 askerin ölmesi, 16 kişinin yaralanmasıyla iki ülke arasındaki gerginlik daha da tırmandı.
AVRUPA BİRLİĞİ, KUZEY KORE'Yİ KINADI
Avrupa Birliği, Güney Kore'ye top ateşi açarak 2 askerin ölümüne ve bazı asker ve sivillerin yaralanmasına neden olan Kuzey Kore'yi şiddetle kınadı.
AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Kore yarımadasındaki gelişmeleri derin endişeyle izlediklerini belirterek, Kuzey Kore'ye durumu daha da gerginleştirecek her türlü eylemden kaçınması çağrısında bulundu.
Ashton, yazılı açıklamasında, Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak'ın itidal çağrısını memnuniyetle karşıladıklarını, "Kore yarımadasında barış ve istikrarın bölge ve dünya için elzem olduğunu" vurguladı.
ABD'NİN TEPKİSİ
ABD'nin "Güney Kore'yi, bölgesel barış ve istikrarı korumaya kararlı olduğu" bildirildi.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Güney Kore ile yakın ve sürekli temas halinde oldukları belirtildi. Açıklamada, saldırı şiddetle kınanarak, Kuzey'den "bu saldırgan" eyleme son verilmesi istendi.
ÇİN, BARIŞA KATKI ÇAĞRISI YAPTI
Kuzey Kore'nin top ateşinin ardından Çin yönetimi, aralarındaki gerilim yeniden tırmanan Kuzey Kore ve Güney Kore'ye "barışa katkı yapmaları" çağrısında bulundu.
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hong Ley, Kuzey Kore'nin, Güney Kore'ye ait bir adaya top ateşi açmasıyla ilgili soruyu yanıtlarken "tarafların barışa ve istikrara katkı yapmak için daha fazla çaba harcaması gerektiğini" belirtti.
Çinli yetkili, Pekin'deki olağan basın toplantısında, "konuyu yakından izlediklerini ve gerçek durumun teyit edilmesi gerektiğini" ifade ederek, Kuzey Kore'nin nükleer programıyla ilgili altılı görüşmelere geri dönülmesinin zorunlu hale geldiğini ileri sürdü.
RUSYA İTİDAL TAVSİYE ETTİ
Öte yandan, Rusya da, Kore yarımadasındaki "tehlikeli tırmanış" konusunda uyarıda bulundu.
İnterfax ajansının haberine göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye ait bir adaya yönelik topçu ateşinden sonra durumun bölgede tehlikeli bir tırmanışa yol açmamasının önemli olduğunu söyledi.
İSVEÇ DIŞİŞLERİ BAKANI BİLDT: ''ENDİŞE VERİCİ BİR DURUM''
İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki gerginliğin "endişe verici bir durum" olduğunu kaydetti.
Carl Bildt, blogunda iki ülke arasında bu sabah yaşanan gerginlik ile ilgili yaptığı değerlendirmede, ''Güney Kore'ye ait bir adaya Kuzey Kore tarafından ateş açılması, bu konuda Kuzey Kore devletinin yapısı ve niyeti hakkında ciddi sorulara yol açmaktadır'' ifadesini kullandı.
İki ülke arasındaki gerginliği gidermek için Çin'in rol alması gerektiğine işaret eden Bildt, bu konuda Kuzey Kore'ye sakin olma çağrısında bulunulmasının gerekli olduğuna dikkati çekti. Carl Bildt, gerginliğin sürmesi durumunda, Kore yarımadası üzerindeki risklerin de devam edeceğini belirtti.
İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt de yaptığı açıklamada, gelişmeleri endişe ile izlediklerini ve durumun çok ciddi olduğunu söyledi.
JAPONYA: "KUZEY KORE'NİN SALDIRISI AFFEDİLEMEZ"
Japonya, Kuzey ve Güney Kore arasında sınırda karşılıklı topçu ateşi açılmasıyla ilgili olarak, Kuzey Kore'nin saldırısını kınadığını açıkladı.
Japonya hükümet sözcüsü Yoşito Sengoku, düzenlediği basın toplantısında, Tokyo yönetiminin, Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye düzenlediği saldırıyı kınadığını belirterek, bunun "affedilmez" olduğunu kaydetti.